Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  19.01.1999 17:48:28

Emisní podmínky dluhopisu a.s. IPB

IPB, a.s.

EMISNÍ PODMÍNKY DLUHOPISU

 

Dluhopisy vydávané společností Investiční a Poštovní banka, a.s., se sídlem Senovážné nám. 32, IČO: 45 31 66 19, s pevnou úrokovou sazbou v objemu 3 000 000 000 , rozdělené na 300 000 kusů dluhopisů o jmenovité hodnotě jednoho dluhopisu ve výši 10 000 , splatné v roce 2004 (dále jen ”dluhopisy”) se řídí těmito emisními podmínkami. Rámcové podmínky emise dluhopisů byly schváleny usnesením mimořádné valné hromady Investiční a Poštovní banky, a.s. ze dne 9. března 1998. Představenstvo rozhodlo o emisi dluhopisů dne 20. května 1998. Název dluhopisu zní ”Dluhopis IPB, a.s. 1999/2004”.

Vydání dluhopisů povolila Komise pro cenné papíry rozhodnutím č.j. 113/3 012/1998 ze dne 10. září 998. Povolení k veřejnému obchodování dluhopisů bylo uděleno rozhodnutím Komise pro cenné papíry č.j. 113/3 012/1998 ze dne10. září 1998.

Dluhopisům byl přidělen identifikační kód ISIN CZ0003700494.

Administrátor emise jakožto správce emise a obstaravatel plateb je Investiční a Poštovní banka, a.s.

Prostředky získané z této emise budou použity v souladu s ustanoveními zákona o bankách na zlepšení střednědobé likvidity banky a celkové platební vyváženosti.

I. Základní ustanovení

  1. Dluhopisy jsou vydány na doručitele v zaknihované podobě. Jmenovitá hodnota dluhopisu je 10 000  a emisní kurs dluhopisu je roven součtu 100 % jeho jmenovité hodnoty a alikvotního úrokového výnosu za období ode dne emise do dne vydání příslušného dluhopisu ve výši stanovené dle článku V. těchto emisních podmínek.
  2. Majitelem dluhopisu je osoba, která je registrovaná jako majitel ve Středisku cenných papírů (dále jen ”SCP”) nebo v jiné zákonem České republiky uznané evidenci cenných papírů. Závazek převést dluhopis je splněn registrací převodu SCP v jeho evidenci s tím, že registrace je provedena zápisem k tíži účtu převodce a ve prospěch účtu nabyvatele.
  3. Emitent bude pokládat osobu registrovanou ve SCP v den rozhodný pro uplatnění práv z dluhopisu ve všech ohledech za jeho oprávněného majitele.
  4. Datem emise dluhopisů je 1. února 1999.
  5. Tyto emisní podmínky představují jednostranný a neodvolatelný závazek emitenta určený všem a jakémukoliv majiteli dluhopisů a který trvá až do úplného splnění všech závazků emitenta v této souvislosti vzniklých a zde uvedených nebo předvídaných. Pokud některá část těchto emisních podmínek je nebo se stane neúčinnou, účinnost ostatních ustanovení tím není dotčena. Emitent zajistí, aby taková neúčinná ustanovení byla nahrazena v souladu se zákonem. Závazky společnosti z  dluhopisů či s dluhopisy související mohou být změněny v důsledku změn právních předpisů České republiky či jiných relevantních právních předpisů; společnost výslovně upozorňuje, že k takové skutečnosti může dojít zejména v případě vstupu České republiky do Evropské unie či Evropského měnového systému.

II. Status

Dluhopisy zakládají přímé, obecné, nezajištěné a nepodmíněné závazky emitenta, které jsou a budou vzájemně rovnocenné (pari passu) jak mezi sebou navzájem, tak i vůči všem dalším současným i budoucím přímým, obecným, nezajištěným a nepodmíněným závazkům emitenta, s výjimkou těch závazků, u nichž zákon stanoví jinak.

III. Prohlášení emitenta

Emitent tímto prohlašuje, že dluží jmenovitou hodnotu a příslušný úrokový výnos dluhopisů jejich majitelům a zavazuje se jim splácet úrokové výnosy v pravidelných splátkách a splatit jmenovitou hodnotu v souladu s těmito emisními podmínkami.

IV. Negativní závazek

Emitent se zavazuje, že po dobu trvání těchto dluhopisů nezajistí na českém kapitálovém trhu žádný jiný dluh představovaný jakýmikoliv dlužními cennými papíry veřejně obchodovatelnými na českém kapitálovém trhu s  výjimkou dluhopisů, u kterých to vyžaduje právní řád České republiky (hypotéční zástavní listy), aniž by zajistil zárukami na stejné úrovni dluhopisy, na něž se vztahují tyto podmínky dluhopisů.

V. Úrok

a) Výnos dluhopisu je stanoven pevnou úrokovou sazbou ve výši 8,9% ročně a dluhopis se začne úročit dnem emise. Není-li dále uvedeno jinak, dluhopis přestane být úročen dnem jeho splatnosti, ledaže je emitent v prodlení se splacením jmenovité hodnoty a v takovém případě přestane být dluhopis úročen uvedenou sazbou až dnem zániku prodlení emitenta.

b) Pro účely výpočtu úroku za období kratší než jeden rok se má za to, že jeden rok obsahuje třistašedesát dní rozdělených do dvanácti měsíců po třiceti dnech, přičemž v případě neúplného měsíce se vychází z počtu skutečně uplynulých dní (burzovní standard 30E/360).

VI. Splacení jmenovité hodnoty a vyplacení výnosu

(1) Obecná ustanovení

  1. Jmenovitou hodnotu a výnos dluhopisu zaplatí emitent v českých korunách, a to bezhotovostním převodem nebo v hotovosti. Při výplatě jednotlivých částek bude emitent postupovat v souladu s těmito emisními podmínkami a daňovými, devizovými a jinými příslušnými právními předpisy České republiky.
  2. Připadne-li den splatnosti jmenovité hodnoty nebo den výplaty výnosu dluhopisu na sobotu, neděli nebo na svátek v České republice, vznikne emitentovi povinnost zaplatit předmětné částky nejblíže následující pracovní den; skončení úročení dluhopisu tím není dotčeno.
  3. Platebním místem pro bezhotovostní platby je Investiční a Poštovní banka, a.s., ústředí Senovážné náměstí 32, 114 03 Praha a pro platby v hotovosti vybrané pobočky banky. Seznam vybraných poboček pro platbu v hotovosti uveřejní emitent nejpozději jeden měsíc přede dnem výplaty příslušné částky způsobem uvedeným v článku IX. těchto podmínek. Emitent je oprávněn změnit platební místo pro bezhotovostní platby, pokud to zásadním způsobem nepoškozuje zájmy majitele dluhopisů. Každou změnu platebního místa je emitent povinen oznámit a změna nabude účinnosti uplynutím 15 kalendářních dnů ode dne oznámení, není-li v oznámení uveden pozdější den. Ke změně platebního místa nedojde, pokud by účinnost změny měla nastat méně než 30 dnů před nebo 10 dnů po splatnosti jmenovité hodnoty nebo výnosu dluhopisu.

(2) Splacení jmenovité hodnoty

  1. Jmenovitá hodnota dluhopisů je splatná dne 1. února 2004 (dále jen "den splatnosti").
  2. Emitent zaplatí jmenovitou hodnotu osobě, která bude uvedena jako majitel dluhopisu v registru emitenta, vedeném SCP, dne 1. ledna 2004 (dále jen ”oprávněná osoba”).
  3. Bezhotovostním převodem na účet vedený u banky nebo pobočky zahraniční banky v České republice provede emitent platbu jmenovité hodnoty na základě písemného pokynu oprávněné osoby doručeného na adresu platebního místa (dále jen "pokyn"). Pokyn musí obsahovat (i) jméno, příjmení, rodné číslo a bydliště, je-li majitelem fyzická osoba, nebo obchodní jméno (název), sídlo a identifikační číslo, jde-li o právnickou osobu a (ii) úplné bankovní spojení. Pokyn musí být podepsán oprávněnou osobou a podpis musí být ověřen. Pokud je oprávněnou osobou právnická osoba, musí být k pokynu přiložen originál nebo ověřená kopie výpisu z obchodního rejstříku ne staršího než tři měsíce, jde-li o oprávněnou osobu, která se zapisuje do obchodního rejstříku, v ostatních případech doklad o tom, že osoba, která pokyn podepsala, je oprávněna tak učinit. Jedná-li oprávněná osoba prostřednictvím zmocněnce, musí být k pokynu přiložen originál nebo ověřená kopie plné moci. Podpis zmocnitele na plné moci musí být ověřen. Emitent není povinen prověřovat, zda údaje uvedené v pokynu jsou pravdivé.
  4. V den splatnosti zaplatí emitent jmenovitou hodnotu bezhotovostním převodem, jestliže oprávněná osoba doručí pokyn na adresu platebního místa nejpozději pět pracovních dnů přede dnem splatnosti; v ostatních případech zaplatí emitent jmenovitou hodnotu bez zbytečného odkladu po doručení pokynu.
  5. vazek emitenta splatit jmenovitou hodnotu bezhotovostním převodem je splněn okamžikem, kdy je příslušná částka odepsána z bankovního účtu emitenta za účelem jejího připsání na účet oprávněné osoby.
  6. Jmenovitou hodnotu v hotovosti bude vyplácet emitent ve vybraných pobočkách, jejichž seznam bude uveden v oznámení ( čl. VI. odst. 1, písm. c). Výplata v hotovosti se řídí obchodními podmínkami emitenta platnými v době výplaty.

(3) Vyplacení výnosu

Výnos dluhopisu je splatný jednou ročně. Emitent vyplatí výnos osobě, která byla uvedena jako majitel dluhopisu v registru emitenta ve SCP v rozhodný den pro výplatu daného výnosu. Dny splatnosti výnosů a rozhodné dny pro jejich výplatu jsou uvedeny v následující tabulce.

Den splatnosti výnosu

Rozhodný den pro výplatu výnosu

1. února

2000

1. ledna

2000

1. února

2001

1. ledna

2001

1. února

2002

1. ledna

2002

1. února

2003

1. ledna

2003

1. února

2004

1. ledna

2004

Při výplatě výnosů se postupuje přiměřeně podle ustanovení o splacení jmenovité hodnoty.

(4) Podstatné změny v podnikání emitenta

a) Emitent je povinen vyplatit jmenovitou hodnotu a příslušný výnos dluhopisu přede dnem splatnosti, jestliže

aa) valná hromada emitenta nebo soud rozhodne o jeho zrušení s likvidací, nebo

ab) soud prohlásí konkurs nebo zamítne návrh na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku, nebo

ac) Česká národní banka odejme emitentovi povolení působit jako banka, nebo

ad) emitent jako dlužník podá návrh na prohlášení konkurzu nebo návrh na vyrovnání, nebo

ae) tak pravomocně rozhodne Komise pro cenné papíry.

b) Emitent vyplatí příslušnou částku osobě, která je uvedena jako majitel dluhopisu v registru emitenta ke konci pracovní doby Střediska třicátý den po dni zápisu likvidace do obchodního rejstříku, nejpozději však šedesátý den ode dne, kdy valná hromada nebo soud rozhodly o zrušení emitenta s likvidací; v ostatních případech třicátý den po dni vzniku povinnosti emitenta, nestanoví-li Komise pro cenné papíry v případě uvedeném v písm. a/ae jinak .

c) Emitent je povinen bez zbytečného odkladu oznámit vznik závazku vyplatit dlužnou částku. Dnem vzniku závazku emitenta se dluhopisy přestávají úročit.

d) Neurčí-li soud něco jiného, provede administrátor platbu jmenovité hodnoty a příslušného výnosu bezhotovostním převodem na účet vedený u banky nebo pobočky zahraniční banky v České republice na základě pokynu majitele dluhopisu doručeného do platebního místa; na žádost majitelů dluhopisů vyplatí administrátor dlužnou částku v hotovosti v místě, které emitent uvede v oznámení podle čl. VI. odst. 1 písm. c). V případě prohlášení konkurzu nebo podání návrhu na vyrovnání se splacení dluhu emitenta řídí zákonem.

(5) Neplnění závazků emitenta

a) Emitent je dále povinen vyplatit jmenovitou hodnotu a příslušný výnos dluhopisu přede dnem splatnosti, jestliže

aa) je v prodlení se zaplacením výnosu dluhopisu nebo jeho části po dobu delší než deset dnů, nebo

ab) nezaplatí dluh ve výši přesahující 1000 milionů (nebo ekvivalent této hodnoty v jakékoli jiné měně) ani v dodatečné přiměřené lhůtě, která mu byla věřitelem poskytnuta, ledaže by emitent v dobré víře a předepsaným způsobem uplatňoval oprávněné námitky proti pohledávce věřitele a platbu uskutečnil do 15 dnů ode dne pravomocného rozhodnutí, kterým byl uznán povinným plnit, nebo

ac) poruší jiný podstatný závazek podle těchto emisních podmínek a tento protiprávní stav trvá déle než měsíc ode dne, kdy byl emitent na porušení závazku písemně upozorněn kterýmkoliv majitelem dluhopisů a byl vyzván k nápravě, přičemž lhůta k nápravě marně uplynula(za podmínky, že náprava v uvedené lhůtě byla možná),

a požádají-li o to majitelé dluhopisů s jmenovitou hodnotou představující alespoň jednu čtvrtinu úhrnné jmenovité hodnoty dluhopisů.

b) Žádost majitelů dluhopisů musí být písemná a musí být doručena do platebního místa pro bezhotovostní platby. Dnem doručení žádosti se dluhopisy přestávají úročit. Emitent je povinen bez zbytečného odkladu oznámit vznik závazku vyplatit dlužnou částku.

c) Emitent vyplatí předmětnou částku osobě, která je uvedena jako majitel dluhopisu v registru emitenta ke konci pracovní doby Střediska třicátý den po doručení žádosti majitelů dluhopisů. Administrátor provede platbu jmenovité hodnoty a příslušného výnosu bezhotovostním převodem na účet vedený u banky nebo pobočky zahraniční banky v České republice na základě pokynu majitele dluhopisu doručeného do platebního místa; požádá-li o to majitel dluhopisu, vyplatí administrátor dlužnou částku v hotovosti v platebním místě, které emitent uvede v oznámení podle čl. VI. odst. 1 písm.c).

VII. Zdanění

Splacení jmenovité hodnoty a úrokový výnos podléhají zdanění podle právních předpisů České republiky a mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění platných a účinných v den výplaty. Výplata těchto částek bude prováděna bez srážek daní a poplatků, pokud provádění takovýchto srážek nevyžadují právní předpisy České republiky.

VIII. Promlčení

Práva z dluhopisů se promlčují uplynutím 10-ti let ode dne jejich splatnosti.

IX. Oznámení

Jakékoliv oznámení majitelům dluhopisů podle těchto emisních podmínek bude platné, pokud bude uveřejněno v Hospodářských novinách a v případě, že přestanou vycházet, v periodiku s obdobným zaměřením a rozsahem distribuce. Stejným způsobem oznámí emitent vydání všech dluhopisů, a to do jednoho měsíce ode dne vydání.

X. Informační povinnost

Emitent je povinen jedenkrát ročně, nejpozději do tří měsíců po skončení kalendářního roku, uveřejnit zprávu o výsledcích svého hospodaření a o své finanční situaci, a to v rozsahu a způsobem, který ukládá zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů.

XI. Rozhodné právo

Práva a povinnosti vyplývající z dluhopisů se řídí právními předpisy České republiky. Tyto podmínky mohou být přeloženy do dalších jazyků. V případě sporu mezi různými jazykovými verzemi je rozhodující verze česká. Veškeré spory vznikající z těchto emisních podmínek a v souvislosti s nimi budou rozhodovány s konečnou platností v rozhodčím řízení u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v Praze třemi rozhodci určenými podle jeho řádu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688