Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2017 11:08:34

Ztrácí Putinomika na síle?


Ruské ekonomice hrozí něco, co se za vlády prezidenta Vladimira Putina ještě nestalo: stagnace. Rusko je největším vývozcem energií na světě, jeho ekonomika ale schází na nedostatek investic. Putinův osvědčený růstový model, postavený na směrování příjmů z ropy a zemního plynu do domácí poptávky, se vyčerpává. Po dvou desetiletích růstu, přerušených dvěma recesemi, se někteří obávají, že pro zemi bude stále obtížnější vybřednout z apatie, napsala agentura Bloomberg.

Zotavování ruské ekonomiky po téměř dvouleté kontrakci se zadrhlo v posledním kvartálu. Hospodářský růst ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta z 2,5 procenta v předešlých třech měsících. Tok investic se ve třetím čtvrtletí snížil na polovinu a nárůst průmyslové výroby se v říjnu zastavil. Banka Alfa přitom odhaduje, že 90 procent veškerých letošních kapitálových výdajů tvořily jenom tři velké státní projekty. Jedním z nich je projekt mostu mezi Ruskem anektovaným ukrajinským Krymem a ruskou pevninou.

„Chybějí zdroje,“ říká podle Bloombergu Oleg Vjugin, dlouholetý bankéř a někdejší první viceguvernér ruské centrální banky. „Když se nic neudělá, zůstane to příštích deset let ve stejném stavu“.

Důvodů je vícero, od úsporné fiskální politiky přes sporadické prosazovaní reforem po škrty v ropné produkci, které Rusko podniká v koordinaci s ropným kartelem OPEC a ve kterých bude pokračovat do konce příštího roku.

Šéf Kremlu má tento názor: Růst výkonnosti ruské ekonomiky, která se vzpamatovává z krize, závisí na zvládnutí dvou hlavních šoků: pádu cen ropy na světových trzích a zahraničních sankcí proti Rusku, prohlásil Putin na bilanční tiskové konferenci v Moskvě, kam si ho přišel poslechnout rekordní počet novinářů. Motorem hospodářského růstu země je podle Putina domácí spotřeba. Příznivě se projevuje oživení průmyslové produkce a pozitivní bilance zemědělství.

Během Putinových prvních dvou prezidentských mandátů v letech 2000 – 2008 byla situace jiná. Ceny ropy rostly, což ekonomice pomáhalo k průměrně 7procentní roční expanzi.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že Rusko letos poroste o 1,8 procenta a v příštím roce o 1,6 procenta, tedy zhruba polovičním tempem než světová ekonomika.

Putin se již nechal slyšet, že příští rok v březnu bude usilovat o další šestiletý prezidentský mandát. Kandidovat tentokrát ale nebude za stranu Jednotné Rusko, ale jako nezávislý kandidát. Pokud volby vyhraje, mohl by se stát nejdéle úřadujícím ruským vůdcem od Josifa Stalina. Délkou vládnutí by tím přeskočil Leonida Iljiče Brežněva, v letech 1964–1982 nejvyššího představitele někdejšího Sovětského svazu, jehož úřadování se stalo synonymem pro hospodářskou stagnaci.

Zdroje: BBG, ČTK

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

24.09.2020Zlatá horečka ztrácí na síle Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
06.03.2020Petr Dufek: Růst mezd ztrácí pozvolna na síle Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688