TNBiz (TN.cz)
12.12.2017 14:34:00

Evropu drtí silný vítr a sníh. V Itálii zavřeli školy, Němci se bojí vody

Orkán tento týden potrápil nejen Česko, ale i sousední Slovensko, Rakousko nebo Polsko. Vítr o síle přes 140 km/h vyvracel stromy i trhal střechy. Situace v Itálii nebo Velké Británii navíc komplikuje sníh, Německo se obává záplav.

Evropu vši silou zasáhla mrazivá zima, na mnoha místech provázená silným větrem. Ve Velké Británii a Itálii jsou kvůli náledí a obrovským přívalům sněhu zavřené stovky škol, počasí navíc komplikuje dopravu, inrformuje britské BBC.

Pro oblast Walesu, části Skotska a centrální Anglie platí varování před nepřízní počasí. Lidé se musejí vypořádat s výpadky elektřiny, uzavřenými silnicemi i přerušením provozu hromadné dopravy. Letiště Heathrow muselo zrušit desítky odletů. Komplikace jsou nejen v letecké, ale i silniční a železniční dopravě.

 

Co se Itálie týče, tam kromě sněhu čelí i záplavám - a to zejména v severní části země. Velká voda nechala z velké části zmizet několik měst provincie Reggio Emilia. Lidé museli opustit své domovy. 

 

Sníh a vítr v Rakousku

Sníh ale komplikuje situaci i v dalších zemích, jako třeba Rakousku, kde se k němu přidal i silný vichr. Meteorologové podobně jako v Česku vyhlásili výstrahu před orkánem, v Tyrolsku nebo Vorarlbersku varují i před nebezpečím lavin, lanovky kvůli silnému větru vůbec nejezdí.

 

Krize ve Francii a Beneluxu

Obrovské problémy bouře vyvolala i ve Francii a zemích Beneluxu. Na 100 tisíc francouzských domácností jsou dočasně bez elektřiny, problémy jsou i v dopravě. Kvůli sněhu se pak tvoří dlouhé kolony i na dálnicích v Nizozemsku a Belgii. Bruselské letiště dokonce varovalo cestující před odlety do jiných zemí.

 


Strach ze záplav v Německu 

Hladiny některých německých řek prudce stoupají, povodňové centrum v Trevíru už vydalo i varování před možnými povodněmi - a to zejména na západě země. V pondělí bylo kvůli náledí a sněhu zrušeno přes 70 let, situace už se pozvolna uklidňuje.

 

Vítr v Polsku:

 

Bosna a Hercegovina:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty