Nejčastější příčina neplodnosti u žen: Ztráta ovulace

Neschopnost žen otěhotnět může být způsobena několika faktory. Jednou z nejčastějších příčin je ztráta ovulace, kterou trpí kolem 25 % neplodných žen. Jejich vaječníky nemohou tvořit plně vyvinutá vajíčka nebo je neumí uvolnit. Důležitým krokem je vyšetření gynekologem a zjištění, proč k ovulaci nedochází a následná správná léčba potíží.

Během ovulace dochází k prasknutí Graafova folikulu a vyplavení vajíčka z vaječníku. Tato fáze nastává v polovině ovariálního cyklu, čili zhruba 13. - 15. den menstruačního cyklu. Prasknutí folikulu způsobí tlak tekutiny (obsahuje hormon estradiol) a následuje vyplavení zralého vajíčka do vejcovodu. Tam vajíčko čeká na oplodnění spermií cca 12 až 24 hodin. Pokud dojde k oplodnění vajíčka spermií, pokračuje oplodněné vajíčko dále do dělohy, kde se zhruba 7. den po ovulaci uhnízdí v děložní sliznici.

K ovulaci dochází pouze jednou během menstruačního cyklu, výjimečně může dojít k uvolnění více než jednoho vajíčka zároveň. Nejčastějšími příčinami poruchy ovulace jsou syndrom polycystických ovarií, zvýšené hladiny hormonu prolaktinu, špatně fungující štítná žláza, podvýživa nebo naopak nadváha, případně vyšší věk žen. U žen se syndromem polycystických ovarií (PCOS) je potřeba normalizovat hormonální a metabolický profil.

Ženy s PCOS často trpí nadváhou nebo obezitou, ale mohou mít i normální hmotnost. Trápí je také akné a zvýšené ochlupení. Uvedené příznaky jsou však individuální a mohou se u různých žen lišit.  Kromě toho se některé ženy trpící PCOS potýkají i s inzulinovou rezistencí. To znamená, že jejich slinivka břišní sice produkuje dostatečné množství hormonu inzulinu, ale buňky tkání na produkovaný inzulin nemají patřičnou odpověď, což může vést k rozvoji diabetu 2. typu.

Léčba syndromu polycystických ovarií probíhá v několika krocích. Prvním z nich je hormonální léčba, jejímž cílem je vyladění hormonální hladiny do optimálních podmínek umožňujících dozrání folikulu a uvolnění vajíčka. Někdy se lékaři přiklání i k chirurgickému řešení. U žen s nadváhou je důležitá redukce hmotnosti, obecně se doporučuje zaměřit se na jídelníček a zařadit také více pohybu. Díky vědeckým studiím byl také prokázán příznivý účinek tzv. inositolů. Jde o méně známé vitamíny patřící do skupiny vitamínů B. „Provedené klinické studie potvrzují, že inositoly, vitamínové faktory skupiny B, podporují zlepšení funkcí ovárií – vaječníků, příznivě působí na zvýšení počtu kvalitních a zralých vajíček a mají pozitivní vliv na úpravu a regulaci cyklu,“ říká MUDr. Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog. Běžně ale není možné dostat do těla patřičné množství inositolů v potravě, proto je potřeba je užívat v rámci doplňků, jakými jsou například Inofolic nebo Inofolic Combi pro ženy s nadváhou a obezitou. Inositoly dokáží zlepšit nejen plodnost žen, ale také i mužů. Právě pro ně je určen Folandrol obsahující látky potřebné pro kvalitní mužské reprodukční zdraví.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky