TNBiz (TN.cz)
Práce  |  04.12.2017 22:15:44

Přidejte nám kolem 10 %, chtějí odboráři. Zaměstnavatelé se brání

Válka o vyšší platy se rozhořela mezi zaměstnavateli a odboráři. Rostoucí česká ekonomika a nízká nezaměstnanost je podle odborů vhodnou příležitostí ke zvyšování mezd. Odboráři chtějí růst kolem 10 %. Jenže podle ekonomů je takové zvýšení platů udržitelné jen krátkodobě. Po roce by prý mohlo naopak hrozit propouštění nebo zvýšení spotřebitelských cen.

O zvýšení mezd usilují například zaměstnanci gumárenského podniku v Praze. Vyjednávat s vedením společnosti začali před měsícem.

 

"Mělo by se přidávat okolo osmi procent, samozřejmě chceme o něco víc, protože nám tam vznikly určité drobnosti, které bychom potřebovali vyrovnat," řekl TV Nova předseda odborové organizace Mitas Praha Karel Křivánek.

 

Jestli skutečně dostanou přidáno, ještě neví. Podle předsedy odborových svazů Josefa Středuly je ale právě takový požadavek na zhruba 10% zvýšení mezd zcela na místě.

 

"Máme signály, že v některých firmách je to pro rok 2018 dokonce přes 10 %, takže si myslíme, že je to taková hranice, která je akceptovatelná a ekonomicky obhajitelná," myslí si šéf odborářů Středula.

 

 

 

Ekonomové se ale domnívají, že takový nárůst mezd je udržitelný jen chvíli. Problémy by mohly vzniknout po roce, rostly by ceny a podniky by začaly propouštět.

 

"Příliš drazí zaměstnanci by se zaměstnavatelům už nerentovali, a zaměstnavatelé by tyto zaměstnance propouštěli. Tím pádem by zase vzrostla míra nezaměstnanosti a už nikdo by si netroufal tlačit na tak vysoký růst mezd," myslí si ekonomka Markéta Šichtařová.

 

 

 

Podle prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů Jiřího Horeckého je rozdíl mezi tím, zda má růst plat ve státní správě nebo v soukromém sektoru. "Není to úplně stejné. Vláda si řekne, že všem zvýší plat o 10 % a zároveň na to ve svém rozpočtu vyčlení peníze. Máme ale odvětví, která se budou potýkat i s navýšením minimální mzdy," upozorňuje Horecký.

 

Ta bude od příštího roku ve výši 12 200 korun. Zvyšuje se i mzda průměrná. Podle statistického úřadu vzrostla průměrná mzda ve 3. čtvrtletí o necelých 7 % oproti stejnému období loňského roku, to znamená na částku 29 050 korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688