Lékaři z IKEMu voperovali jako třetí na světě muži umělé srdce, zachránili mu tím život

TNBiz, 30.11.2017

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny voperovali pacientovi umělé srdce. Jsou třetí na světě, kteří použili srdeční náhradu u pacienta.

Unikátní operace, při které byla pacientovi odebrána pravá i levá srdeční komora a na jejich místo bylo voperováno srdce umělé, trvala přes osm hodin.

"Náročnost této operace spočívá v tom, že je to jedna z prvních operací na světě tohoto typu. Je vždycky náročné, když se začíná s novým programem. A i technicky je to složité, protože se musí odstranit prakticky celé srdce. Zůstanou jenom části síní," vysvětlil přednosta kardiocentra Jan Pirk.

58letý pacient trpěl oboustranným srdečním selháním, posledních osm měsíců byl trvale připojený k přístrojům. Deset dní od operace pracuje biokompatibilní náhrada bezchybně.

Umělé srdce váží necelý kilogram, je tedy téměř třikrát těžší, než průměrné srdce zdravého člověka.

Tým z Prahy se na tuto operaci prý připravoval několik let a několikaměsíční intenzivní trénink podstoupil ve Francii, kde byla náhrada vyvinuta. Náklady na samotnou operaci byly pro IKEM téměř nulové, protože byl zákrok prováděn v rámci klinické studie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy