TNBiz (TN.cz)
Volby  |  30.11.2017 16:26:24

V boji o Hrad vede Zeman, skokan v preferencích Topolánek třetí

Prezidentské volby se nezadržitelně blíží, lidé budou moci volit 12. a 13. ledna 2018. O post hlavy státu se utká devět kandidátů, favoritem prvního kola je zatím Miloš Zeman, tomu na paty dýchá Jiří Drahoš. Na třetím místě se v průzkumu společnosti Sanep umístil překvapivě Mirek Topolánek, který do boje o Hrad vstoupil na poslední chvíli.

Už zanedlouho se bude konat druhá přímá volba prezidenta republiky České republiky. Volbu vyhlásil předseda Senátu na 12. a 13. ledna 2018, případné druhé kolo pak připadá na 26. a 27. ledna.

Volební kampaň kandidátů na českého prezidenta oficiálně začala koncem srpna. Teď už je v plném proudu a prezidentští kandidáti se rvou o každý hlas.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Sanep by v současné chvíli vyhrál v hypotetickém prvním kole Miloš Zeman se ziskem 30,2 % voličských hlasů. Ten nachází podporu zejména u voličů KSČM, SPD, ČSSD, ale i hnutí ANO, Pirátů a mezi nevoliči.

Na druhém místě se s 23,6 % hlasů nachází Jiří Drahoš. Ten podle společnosti Sanep získává podporu zejména mezi voliči TOP 09, KDU-ČSL, ODS, STAN, ale i mezi voliči hnutí ANO napříč věkovým spektrem.

Na třetím místě se drží expremiér Mirek Topolánek. Ten vstoupil do prezidentského klání na poslední chvíli, i tak si drží 16,8 % voličských hlasů. Topolánka by podle průzkumu volili zejména bývalí voliči ODS, i bývalí voliči TOP 09, podporu má i mezi voliči hnutí ANO. Na čtvrté příčce se ziskem 9,7 % hlasů se umístil Michal Horáček. 

Z voličů, kteří jsou rozhodnutí jít k prezidentským volbám, mezi kandidáty váhá jen necelá pětina. Nerozhodnutí voliči nejvíce váhají mezi Pavlem Fisherem, o jeho podpoře uvažuje 21,7 % nerozhodnutých voličů.

Případnou podporu Jiřího Drahoše zvažuje 20,5 % váhajících, Mirka Topolínka pak 11,7 %. K případné volbě Michala Horáčka se podle průzkumu přiklání 11,2 % váhajících, o podpoře Zemana uvažuje 9,9 % nerozhodnutých.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688