Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  28.11.2017 18:21:10

OPEC před jednáním ve Vídni balancuje nad propastí

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • Ropa díky snížení těžby, geopolitickým rizikům a porušenému ropovodu posílila od října o 20 %
  • Předpokládá se, že OPEC s Ruskem ohlásí 6-9 měsíční prodloužení omezené produkce
  • Pokud ze čtvrtečního jednání OPEC nevzejde silné sdělení, hrozí prudký pokles ceny

Předpokládané prodloužení omezení těžby v kombinaci s geopolitickými riziky a nedávnými problémy kanadského ropovodu podpořily od počátku října růst cen ropy o 20 %. Předpokládá se, že OPEC a Rusko chtějí nadále podpořit růst cen a pokračovat v procesu vyrovnávání globálního ropného trhu, tedy že na svém čtvrtečním jednání ve Vídni oznámí prodloužení dohody o omezení těžby o dalších šest až devět měsíců.

OPEC riskuje zpomalení poptávky i podporu americké produkce břidličné ropy

Téměř rekordní dlouhé pozice ropy ve fondech v kombinaci se známkami oživení americké produkce však dostaly OPEC do poměrně delikátní situace, kdy musí nabídnout výsledky, aniž by došlo ke korekci cen. Pokud příliš omezí nabídku na trhu, což by podpořilo další růst cen, riskuje zpomalení poptávky a další podporu americké produkce břidličné ropy.

Když se podíváme na následující tabulku, pochopíme, proč OPEC a jeho přátelé potřebují prozatím udržet svých 1,8 milionu barelů mimo trh, a to ještě nejméně rok. Současný rozdíl mezi růstem světové poptávky a růstem nabídky ze zemí mimo OPEC umožňuje zemím kartelu dosáhnout v příštím roce pouze malé expanze, zhruba 200 000 barelů denně. Toto množství by, pokud zůstanou vnitřně stabilní, mohly poskytnout Írán, Nigérie nebo Libye, které v tuto chvíli mají výjimku z dohody o omezení nabídky.

Výpadek irácké ropy z Kirkúku podpořil zvýšení cen

Jednou z událostí, které pomohly spustit poslední zvyšování cen ropy počátkem října, byla dočasná ztráta dodávek v severním Iráku poté, co irácká armáda opětovně dobyla oblast kolem ropných polí u Kirkúku kontrolovanou kurdskými povstalci. Agentura Bloomberg včera oznámila, že objem ropy plynoucí z tohoto regionu do tureckého přístavu Ceyhan, který dosahoval jen 240 000 barelů denně, se nyní zdvojnásobil na 480 000 barelů denně.

Kartel se také může obávat reakce amerických producentů břidličné ropy. Dvacetiprocentní oživení od začátku října mělo vliv na počet ropných plošin. Za poslední tři týdny vrátili producenti do provozu polovinu z 39 ropných vrtů, které za poslední tři měsíce odstavili. Americká produkce ropy podle odhadů dosahuje rekordních 9,66 milionů barelů denně, a překročila tak rekord z června 2015.

 

Vyšší ceny ropy představují riziko negativního dopadu na silné vyhlídky pro růst poptávky v roce 2018, zejména ze strany největších spotřebitelů Číny a USA. Čína snižuje nákup ve prospěch strategických zásob a v USA dochází kvůli vyšším cenám ke snižování spotřeby pohonných hmot.

OPEC se sejde ve čtvrtek ve Vídni

V posledních týdnech začaly hedgeové fondy snižovat býčí sázky na ropu Brent z rekordních
543 milionů barelů. Tento pokles je v první řadě způsoben snižováním dlouhých pozic. OPEC se sejde ve čtvrtek a podle nás v Saxo Bank zjistí, že naordinovaný lék snížené těžby pacientovi zabral. Léčba je však teprve v půlce cesty a je potřeba ještě několik měsíců omezování doprovázených silnou poptávkou, než bude kartel moci znovu otevřít kohoutky.

To, jak dokáží vybalancovat potřebu jasného poselství o jednotném postoji a prodlouženém omezení těžby, rozhodne, zda budou fondy i nadále podporovat vyšší ceny. Vzhledem k tomu, že trh několik měsíců sází na pokračující omezení produkce, přiklání se krátkodobé riziko pro ropu spíše k poklesu, alespoň pokud se nedočkáme nečekaného pozitivního překvapení.

Vývoj ropy Brentroce 2017

Zdroj: Saxo Bank

 

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

 

 

 

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688