Patrik Madle (ČSOB)
Investice  |  28.11.2017 15:10:12

Na úvěrech je závislá více než čtvrtina firem a podnikatelů, vyplývá z analýzy ČSOB

Více než čtvrtina malých a středních podnikatelů a firem používá pro své podnikání cizí zdroje financování. Jedná se o různé druhy půjček od kontokorentů přes provozní úvěry až k investičním úvěrům. Celá řada odvětví by bez cizích zdrojů nebyla schopná existovat, vyplývá z analýzy indikativního oboru v rámci Indexu očekávání firem ČSOB.

Z dotazovaných firem a podnikatelů závislých na úvěrech a půjčkách by pět procent významně pocítilo na své rentabilitě růst základní úrokové sazby České národní banky už v řádu desetin procenta. Tři pětiny firem a podnikatelů z těch, co mají úvěr, by postihl nárůst sazeb až v řádech jednotek procent. V průměru firmy uváděly, že by je poškodil nárůst o přibližně tři a půl procentního bodu.

„Velké korporátní firmy pružně reagují na aktuální tržní vývoj a zvyšují poměr svého zajištění. SME firmy tuto oblast dlouhodobě podceňují, čímž se vystavují dopadu tohoto tržního rizika. Úrokové sazby mohou firmy nepříjemně překvapit výrazným růstem, což může mít za následek zdražení firemního financování,“ poukázal na potřebu zajišťování Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Jednou z firem citlivých i na malý pohyb úroků je strojírenská firma ZLKL. „Jako subdodavatel jsme neustále tlačeni ke zvyšování produktivity práce a snižování dodavatelských cen skrze každoroční slevy vyžadované zákazníkem. Navíc mzdový náklad na jednotku práce roste zhruba o 5 procent každý rok. K udržení se na trhu tak musíme mohutně investovat a každá desetina na úrocích se výrazně projeví,“ vysvětlil její jednatel Jiří Brázdil.

Na vnějším financování je často závislé zemědělství, kde se prakticky nepřetržitě využívají různé typy úvěrů na pořízení strojů nebo vybudování a rekonstrukci budov. Zemědělství je ale podle zástupců sektoru trochu specifické dotacemi, takže stát vlastně zemědělce pobízí, aby si půjčovali.



Provozním financováním firmy se řeší také nesoulad mezi dobou splatnosti za nakoupené zboží a jeho prodejem. „Na vstupu, převážně za pohonné hmoty, máme daleko kratší splatnost než na fakturách na výstupu. To nejde vykrýt běžnými tržbami, a tak to již patnáct let řešíme provozním úvěrem,“ objasnil jednatel Olvanu Náchod Jakub Vančák. Úvěry jsou nezbytné třeba i v IT sektoru, kde jsou firmy, co takto získávají zdroje na zaplacení vývojářů, kteří jsou nákladní.

K zajišťování před očekávaným růstem úrokových sazeb v české ekonomice přistoupilo 15 procent podnikatelů a firem ze sektoru SME. Třetina firem sice zajištěna nijak není, v příštím roce ale plánuje, že se proti růstu úrokových sazeb zajistí. „Zajištění proti růstu úroků neřešíme, protože je to pro nás zatím únosné a nečekáme, že se zvednou sazby natolik, aby nás to srazilo na kolena,“ mínil Jakub Vančák.

Zajištění proti změně úrokových sazeb u firemních úvěrů je v současnosti již standardním produktem, který firmám umožňuje zafixovat si stávající nízké úrokové sazby do budoucna.

 
 
 

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na:www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688