TNBiz (TN.cz)
26.11.2017 17:48:22

Sopka Agung na Bali chrlí dým a lávu. Na ostrově je plno Čechů

Vulkán Mount Agung na indonéském ostrově Bali už dohnal k evakuaci více než 150 tisíc lidí. Sloupec dýmu by mohl poškodit motory letadel, společnost tak ruší lety. Ostrov je oblíbenou destinací Čechů. Někteří na ostrově žijí.

Úřady vyhlásily nejvyšší varování pro letecké společnosti - červený stupeň platí v případě, že se popel z kráteru dostane do atmosféry nebo je reálně možné, že se tomu stane. Zatím byl popel v atmosféře objeven jen v určitých oblastech. 

"Aktivita sopky Agung právě vstoupila do magmatické fáze. V současné době stále chrlí popel, ale existuje tu pravděpodobnost, že bude následovat mohutná exploze," řekl Gede Suantika z indonéského Centra pro vulkanologii a zmírňování geologických rizik.

Lidé, kteří žijí v okruhu do 7,5 kilometru od sopky, museli být evakuováni. Odvezli i hospodářská zvířata. Výbuch v roce 1963 zabil víc než tisíc lidí, tehdy ale úřady nenařídily evakuaci, přestože sopka už chrlila popel a dým.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty