Petr Hanisch (AliaWeb)
Plzeň  |  21.01.1999 14:28:36

RIF byl v roce 1998 úspěšný

RIF byl v roce 1998 úspěšný

 

Restitučnímu investičnímu fondu ČR, a.s. se podařilo splnit podnikatelský plán na rok 1998. Přestože ještě nejsou k dispozici konečné výsledky hospodaření za minulý rok, lze na základě předběžných údajů konstatovat, že vlastní jmění fondu vzrostlo o 2,9 %. Výrazně bylo kultivováno portfolio a zvýšena jeho likvidita a bylo dosaženo plánované výše hospodářského výsledku. Akcionáři RIF realizovali zhodnocením akcií na BCPP a inkasovanou dividendou za rok 1998 zisk ve výši 13 %.ši růstu vlastního jmění lze hodnotit pozitivně především z pohledu prostředí, ve kterém RIF působí. Český akciový trh, měřený indexem PX 50 za rok 1998 poklesl o 20,4 %.

 

Není obecně známo, že RIF je skvěle hodnocen i v porovnání se zahraničními fondy renomovaných správců. Podle hodnocení analytické firmy Lipper Inc. (www.lipperweb.com), která porovnávala vývoj vlastního jmění za 11 měsíců letošního roku nejvýznamnějších obdobných fondů působících ve středoevropském regionu, se RIF umístil mezi 23 hodnocenými fondy na třetím místě za Greek Progress Fund a Austria Fund Inc.

 

Akcie RIF byly v průběhu roku 1998 doporučovány ke koupi jako krátkodobá i dlouhodobá investice řadou investičních odborníků. V pravidelné anketě B.I.G. Expert, kterou pořádá agentura B.I.G. Prague byl RIF hodnocen devětkrát vždy s vysokým stupněm atraktivity. Akcie RIF byly hodnoceny jako perspektivní cenný papír, především s ohledem na vysokou likviditu, kvalitní a profesionální správu, probíhající zužování portfolia a orientaci na zahraniční cenné papíry. Neméně významným argumentem byla jasná investiční strategie, předpoklad otevření fondu, ale především stabilně dobré hospodářské výsledky. Naposledy byl RIF dobře hodnocen v týdeníku Burza, kde byl roční výkon RIF označen za velký úspěch.

 

akciemi RIF se obchoduje na Burze cenných papírů v segmentu trhu SPAD. V průběhu roku patřil mezi nejobchodovanější emise a mezi investičními fondy se stal nejvíce obchodovaným titulem. Kurz RIF se v průběhu roku pohyboval v rozmezí 825 až 1 028 , přičemž rok zakončily akcie RIF na ceně 923,20 . V porovnání s počátkem roku vzrostl kurz z 904 o 19,20 a při započtení vyplacené dividendy 100  realizovali akcionáři zhodnocení svých investic o plných 13 %. Diskont fondu se v průběhu roku 1998 snížil z 37,4 % na 33,3 %.

 

Účinnou se ukázala investiční strategie uplatňovaná v minulém roce, která je výrazem vědomého odklonu od rizik tuzemského akciového trhu. Na úkor investicčeských akcií byly do portfolia RIF nakupovány ve větší míře dluhopisy a také zahraniční cenné papíry.

 

Podíl zahraničních cenných papírů v portfoliu RIF přesáhl na konci roku úroveň 15 %. Přibližně stejnou měrou jsou zastoupeny akcie a obligace. Strategie investování na zahraničních trzích byla od počátku konzervativní. V západní Evropě byly upřednostňovány ”blue chips”, ve východní Evropě pak investice do předních 5 – 10 podniků v Maďarsku, Polsku a Rusku, většinou formou nákupu GDR denominovaných v dolarech. Obligace tvořily státní dluhopisy vyspělých zemí a státní dluhopisy rozvíjejících se zemí ve formě eurobondů.

Od října nedošlo k výrazným změnám struktury zahraničního portfolia aktivita se soustředila na trading ve východní a západní Evropě. Nejvýznamněji jsou v majetku RIF zastoupeny dluhopisy World Bank IBRD 15/99, ING 10,625/00 a BGB Finance Berlin 16/99, z akcií pak Zurich Allied, Telecom Italia, Mannesman, BMW a British Aerospace.

 

V akciové části tuzemského portfolia RIF došlo roce 1998 k navýšení pozic v likvidních emisích, maximálnímu výprodeji nelikvidních emisí a byla zintenzivněna jednání o prodeji větších podílů RIF. Jedním z nejdůležitějších obchodů byl prodej akcií Severočeských dolů s realizací vysokého zisku. Z významných emisí byly prodány Léčiva, Čokoládovny, Sklárny Kavalier, Adamovské strojírny, Setuza, Plzeňský Prazdroj, Intex, Bižuterie Česká mincovna, Lachema, Tonaso a část Chlumčanských keramických závodů. V závěru roku proběhly obchody s akciemi se záporným oceňovacím rozdílem, které přinesly zvýšení vlastního jmění, avšak z účetního hlediska snížily zisk.

Vzhledem ke snaze o maximální zlikvidnění portfolia a zároveň ke stávajícím velkým akciovým pozicím v likvidních titulech byly realizovány většinou krátkodobé spekulativní nákupy.

Celkem byl snížen počet emisí RIF o 222 emisí, což je snížení počtu titulů o 45 %.

 

Výraznou změnu prodělalo také portfolio českých obligací jak co do objemu,tak i jeho struktura. Objem vzrostl z původních 13,3 % na konečných 52 %. Pokud jde o strukturu, byl značně snížen celkový podíl obligací s plovoucím kupónem z původních 66,2% portfolia na konečných 27,8 %. Tuto změnu vynutil především pokračující proces dezinflace v české ekonomice ve spojení s uvolňováním restriktivní monetární politiky ze strany ČNB.

První polovina roku 1998 byla pro obligační portfolio charakteristická především vznikem CZK eurobondového segmentu. Při stále nejasné hospodářské politice vlády v počátku roku 1998 se dluhopisy s krátkou dobou splatnosti staly zdrojem vysokého nominálního výnosu při nižším kreditním riziku než je ČR. Celkově byl podíl těchto dluhopisů navýšen na 11,65% nominální hodnoty portfolia.

Druhá polovina roku byla charakteristická především včasnou identifikací poklesu výkonnosti ekonomiky a nastupujícího trendu poklesu inflace. Reakcí na tyto skutečnosti bylo masivní posílení pozic ve fixních dluhopisech především s delší dobou splatnosti. V segmentu státních dluhopisů a dluhopisů se státní garancí byly nakoupeny pozice v SD 14,85/03, SD 10,90/03, SD 10,55/02, SD 10,85/00, KOB 10,875/04 a ZETOR 10,875/00. Celkově byl zvýšen objem fixních státních dluhopisů a dluhopisů se státní garancí na téměř 22% nominální hodnoty portfolia

Celkově lze konstatovat, že rok 1998 byl pro vývoj dluhopisového portfolia mimořádně příznivý, díky nevídanému růstu cen obligací v celém spektru splatností a včasné identifikaci klíčových faktorů ve vývoji ekonomiky.

 

 

Restituční investiční fond ČR, a.s., byl založen v roce 1992 za účelem k vypořádání restitučních nároků oprávněných osob. V průběhu šestileté existence bylo jeho akciemi odškodněno několik desítek tisíc restituentů. V letošním roce bude dokončen projekt přeměny RIF na otevřený podílový fond. Pro akcionáře, kteří se dnem otevření stanou podílníky otevřeného podílového fondu, přinese transformace především možnost prodeje svých podílových listů, které budou emitovány místo dosavadních akcií, za hodnotu, která odpovídá hodnotě vlastního jmění připadající na jeden podílový list. Zároveň budou moci do největšího českého fondu jednoduše investovat i další zájemci.

 

Přípravy transformace na otevřený podílový fond byly započaty již v roce 1998. Především byla výrazným způsobem změněna struktura portfolia, tak aby splňovalo náročné požadavky na likviditu majetku. V letošním roce zbývá vyřešit další problémy spojené s transformací. Jedná se především o řadu legislativních, technických a organizačních problémů, na kterých představenstvo fondu usilovně pracuje. Příprava projektu by měla být dořešena do konce května aby mohl být projekt přeměny RIF předložen ke schválení valné hromadě. Valná hromada je naplánována na druhou polovinu června 1999.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Plzeň:

07.09.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-SPoř.č.: I –173/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
18.08.1999  Prazdroj prodává pivovar Ing. Čestmír Němec (ČEKIA, a.s.)
02.07.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –128/1999 Petr Hanisch (AliaWeb)
05.05.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –86/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688