Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Podnikání  |  23.11.2017 06:44:28, aktualizováno 10:58:56

Chyba součást života

Máme právo dělat chyby? „Jasně, že ano! Co je to za otázku?“ říkáte si asi. Jenže – co na to firma, partnerka, děti, společnost? Dokážou nám prominout, když uděláme chybu? A co my sami, umíme si říct: „Tak jsem to zoral/a, mám holt další zkušenost!“ Nejsou tam výčitky, zlost, pocity viny? Jsou a často.

Protože už od dětství dostáváme od okolí zprávu, že chyba je špatně. Že se to nemá. Že se za to pyká. Málokterý rodič nebo vychovatel razí osvícenou myšlenku, že chyba je zkušenost a potřebujeme ji k učení.

Dítě chyby rodičů napřed nevidí. Jako malí se na rodiče díváme jako na bohy – tolik toho umí, ničeho se nebojí, jsou tak velcí, krásní, šikovní… Inu, rodič je pro dítě skála jistoty. Postupně spadnou růžové brýle a vidíme rodiče chybující, v nezvládnutých situacích, když jim práce nebo lidi přerůstají přes hlavu…a zejména v pubertě rodičovské chyby vyhledáváme. Ale přesto v nás tak nějak zůstává, že rodiče přece nemají nárok dělat chyby!

A když pak sami dospějeme do rodičovské role, tenhle blud v mnoha hlavách je už jaksi ubydlený. Podobně to platí nejen o rodičovské, ale i manažerské roli. Prostě – v určitých pozicích se chyba netoleruje. A výsledek? Až posedlá snaha o dokonalost. Aby mě dítě nevidělo nenamalovanou, abych uměl na všechno odpovědět, abychom působili za všech okolností harmonicky, nesmím se při prezentaci ztrapnit… Jenže dokonalost je šílený koncept, zbytečné trápení, pomýlená myšlenka, zkrátka – nesmysl!

3 tipy pro zdravé chybování
1. dívejte se na chyby jako na zkušenosti – chybami rosteme a učíme se, bez nich bychom hloupli;
2. chyba potřebuje zpětnou vazbu – podívat se, co se stalo a proč a nebát se si chybu přiznat;
3. kdo chyboval, musí být součástí řešení – neřešit za druhého, ale nechat ho/ji, aby situaci zvládl/a vlastními silami, případně s malou dopomocí.

Např.: vaše dítě ztratilo klíče od bytu. Zjistěte, jak a proč se to stalo, poraďte mu, co musí udělat (koupit nový zámek a nechat vyměnit za starý), kdo mu s tím může pomoct a nechte dítě, aby to zařídilo (samozřejmě mu budete více nebo méně pomáhat podle toho, v jakém je věku). A když se vše vyřeší, chtějte vědět, co si na tom dítě uvědomilo a co mu ta situace přinesla (jakou zkušenost mu dala).

Nebo:

podřízený „vybuchl“ při prezentaci projektu u klienta. Nechte ho, aby vysvětlil, proč se to stalo a v čem vidí svoje selhání. Projděte s ním jeho přípravu, ptejte se po číslech, datech, zdrojích, nechte ho zdůvodnit, proč postupoval tímhle způsobem a chtějte po něm opatření, jak to udělat, aby se podobná situace neopakovala.

Výčitky nejsou k ničemu. Myslící člověk ví, co udělal chybně, a ten nemyslící to stejně neuzná, i kdybyste měli stokrát pravdu. Chyba je přirozenou součástí života. Nemá smysl se z ní hroutit, ale musíme cítit zodpovědnost za její řešení.

Olga Medlíková, autorka e-booků, publikací a článků, lektorka, konzultantka, bývalá manažerka, spokojená manželka a matka dvou dcer, www.olga-ebooky.cz

PaedDr. Olga Medlíková

pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu.

Více informací na: www.olga-ebooky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688