Research (J&T BANKA)
Investice  |  03.11.2017 17:20:08

Příští týden nás čekají výsledky firem Kofola, ČEZ, Moneta a Fortuna

Minulý týden patřil Fedu, výsledkové sezóně a návrhu na úpravu daní v USA. Fed na svém středečním zasedání dle očekávání sazby nezměnil a dále posílil názor na prosincové zvýšení sazeb. Ohledně snižování QE jen potvrdil, že proces je v chodu. Trh přijal zasedání neutrálně. Výsledková sezóna se již postupně dostává do svého konce a lze ji označit za pozitivní. Ke konci týdne byl představen návrh na daňovou reformu v USA, která je z našeho pohledu výrazně ve prospěch domácího protekcionismu. Jelikož jde stále jen o návrh, tak přímý vliv na trh nebyl prozatím nějak výrazný. Akciové trhy v USA dále posunuly svá maxima. Domácí index PX lehce oslabil na 1052 bodů (-1,0 % t/t).

Z domácího trhu jsme se soustředili na výsledkovou sezónu. V pátek zveřejnila svá čísla Erste Group, která vykázala čistý zisk ve výši 363 (+8,0 % r/r) vs. oček. 350 mil. EUR a překonala očekávání. I představený výhled byl dle očekávání. Titul zakončil týden na 925,2 (-4,4 % t/t).

Rovněž v pátek zveřejnila výsledky za 3Q17 Komerční banka. Ta překonala očekávání na čistém zisku s 3,5 (-11 % r/r) vs. oček. 3,3 mld. . Meziroční pokles je dán loňskou mimořádnou položkou prodeje podílu v Cataps. Naopak silnější než očekávaná čísla jsou dána nižšími než očekávanými opravnými položkami. Při hlubší analýze provozních čísel se však relativně pozitivní vyznění čísel mění, protože na provozní úrovni zveřejněná čísla zaostala za očekáváním. Akcie zakončily páteční seanci na 930 (-2,6 % t/t).

ČEZ oznámil, že prodal bulharskou černouhelnou elektrárnu Varna. Elektrárna s instalovaným výkonem 1260 MW je od r. 2015 odstavena. Nejlepší nabídku podala bulharská společnost SIGDA OOD. Transakce podléhá schválení regulátora. Cena operace zveřejněna nebyla. Dřívější spekulace hovořili o možné ceně kolem 50 mil. EUR (cca 1,3 mld. nebo 2,4 /akcie). Titul zakončil týden na 476,3 (+2,4 % r/r).

ČNB dle očekávání zvýšila základní úrokové sazby o 25 b.b. na 0,5 %. Centrální banka představila novou makroekonomickou prognózu, ve které opět zvýšila odhad růstu pro letošní i příští rok, přičemž inflace by se měla nejen letos, ale i celý příští rok držet mírně nad cílem (2 % ). Ovšem výhled pro úrokové sazby zůstal opatrný, ČNB počítá pouze se dvěma zvýšeními v příštím roce. V posledních týdnech zaznělo z ČNB několik hlasů, které volaly po razantním utažení měnové politiky, ale nakonec v bankovní radě převážil názor, že ČNB nemusí spěchat se zvyšování sazeb, či vzhledem k ECB ani moc nemůže.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group (925,2 ; -4,4 % t/t). Erste představila lepší než očekávané výsledky za 3Q17. Rovněž výhled jsme hodnotili jako neutrální. Nicméně trh dle našeho názoru již s dobrými výsledky počítal, a tak na splnění dobrých čísel reagoval technickým výprodejem. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Stock Spirits (76,1 ; +6.4 % t/t). Titul byl bez kurzotvorných zpráv. Technicky se vrátil zpět k vysokým úrovním z předchozího týdne. 

Příští týden bude relativně chudý na významnější události. Investoři budou sledovat doznívající výsledkovou sezónu a budou zhodnocovat návrh daňové reformy v USA. Celkově očekáváme, že bude pokračovat pozitivní trend.

Z domácího trhu budeme nadále sledovat výsledkovou sezónu. V pondělí zveřejní svá čísla Kofola. V úterý pak ČEZ. Očekáváme, že ČEZ zveřejní EBITDA ve výši 10,5 mld. (-1,1 % r/r). Vedle samotných čísel očekáváme, že by management měl potvrdit výhled na letošní hospodaření. Čekáme spíše neutrální reakci.

Ve čtvrtek zveřejní čísla za 3Q17 Moneta a Fortuna. U Monety očekáváme čistý zisk 827 mil. (-9,0 % r/r). Meziroční pokles jde stále na vrub změně strategie z minulého roku (snížení úroků pro udržení tržního podílu). Neočekáváme, že by nadcházející výsledky měly nějak významně ovlivnit tržní vnímání o titulu.  

Rovněž ve čtvrtek představí svá čísla Fortuna. Zde za 3Q očekáváme EBITDA 12,1 mil. EUR (+98 % r/r). Důvodem prudkého růstu jsou minulé akvizice, které se plně projeví do čísel. Investoři budou sledovat jakékoliv informace o zamýšlené budoucnosti společnosti.

Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na středeční obchodní bilanci. Dynamika růstu exportů (oček. 16,8 po 18,7 % r/r) a importů (oček. 7 po 8,1 % r/r) by měla lehce poklesnout v dolarovém vyjádření. V USA se zaměříme na páteční index spotřebitelského sentimentu univerzity Michigan (oček. 101 po 100,7 bodech m/m). V Německu se zaměříme na pondělní podnikové objednávky (oček. -1,1 po +3,6 % m/m) a úterní průmyslovou produkci (oček. -0,8 po +2,6 % m/m).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:22  Koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:17  Ranní shrnutí (16.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688