Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.10.2017 15:56:15

Draghi chce trhům dát vše, musí být jestřábem v hrdliččím hávu


Evropská centrální banka minulý čtvrtek oficiálně oznámila začátek konce své uvolněné monetární politiky. Její prezident Mario Draghi ovšem dokázal vzbudit dojem, že se v podstatě nic nemění. ECB konkrétně informovala, že příští rok sníží objem měsíčních nákupů aktiv na polovinu, což by běžně bylo vnímáno jako jestřábí krok. Pierre Briancon na stránkách Politico ale tvrdí, že Draghimu se na tiskové konferenci podařilo budit takový hrdliččí dojem, že trhy, ceny dluhopisů ani kurz eura na nové zprávy nijak výrazně nereagovaly. 

Briancon k tomu dodává, že Draghiho přístup je pochopitelný, protože ECB ještě nemůže vyhlásit dosažení inflačního cíle. Sama totiž očekává, že inflace letos dosáhne 1,5 % a příští rok kvůli vývoji cen energií pouze 1,2 %. Důvodů pro pokračování uvolněné monetární politiky je ovšem více. Eurozóna sice prochází ekonomickým oživením, které je silnější, než se čekalo. Jenže se zdá pravděpodobné, že současné tempo růstu v příštím roce klesne. A většina zemí eurozóny má stále daleko do plného využití svých kapacit. K tomu není těžké najít řadu faktorů, které by mohly eurozónu ještě zabrzdit a možná ji dokonce poslat do další krize

Pokud by například sazby rostly příliš rychle, Itálie by se mohla opět posunout do nebezpečné zóny v době, kdy nejistotu budou stále více zvedat nadcházející volby. Italské veřejné zadlužení dosahující 135 % HDP činí tuto zemi citlivou na tržní paniku a tato citlivost by značně vzrostla, kdyby ECB přestala nakupovat vládní dluhopisy

Draghi se tak snaží udržet si maximální flexibilitu a udržet trhy a politiky v přesvědčení, že stimulace se může ve velmi krátké době opět vrátit, bude-li tomu třeba. Klíčové sazby ECB se budou navíc ještě dlouho nacházet na mimořádně nízkých úrovních. A ECB ještě hodlá reinvestovat finance, které získává z existujícího portfolia nakoupených aktiv. Banka tak i nadále zůstane klíčovým faktorem ovlivňujícím vývoj na dluhopisových trzích.

Draghi na tiskové konferenci informoval, že rozhodnutí ECB nebylo jednohlasné a někteří členové její rady požadovali konkrétnější načasování konce kvantitativního uvolnění. Draghi ale prosadil pokračování strategie časově otevřených nákupů aktiv s tím, že QE může skončit ve chvíli, kdy bude zřejmý „udržitelný trend inflace, který je v souladu s cílem ECB“. Jeden faktor ale Draghimu ve snaze tohoto cíle dosáhnout rozhodně nenahrává a tím je kurz eura. Ten je stále silný a letos již k dolaru posílil o 12 %. Tím dochází ke zlevňování dovozů a snížení inflačních tlaků. ECB sice soustavně opakuje, že měnový kurz nepatří mezi proměnné, které by se snažila ovlivnit. Slabší euro by jí ale v dosažení jejího inflačního cíle jistě pomohlo. Nicméně zatím v dohledu není.


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688