Patria (Patria Finance)
Volby  |  30.10.2017 16:26:38

Kauza Rusko a americké volby: Trumpův volební manažer je v rukou FBI


Někdejší manažer volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort se dnes vydal do rukou Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a byl obviněn z dvanácti těžkých trestných činů včetně spiknutí proti Spojeným státům, daňových úniků a praní špinavých peněz. Spolu s ním byl obviněn také Manafortův společník Rick Gates, informovala americká média. Obvinění je prvním výsledkem šetření zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který zkoumá možný vliv Ruska na loňskou prezidentskou kampaň v USA. O možném vlivu Ruska na americké volby se ale obvinění nezmiňuje.

Osmašedesátiletý Manafort byl loni od června do srpna šéfem volební kampaně Donalda Trumpa a Gates jeho zástupcem. Budoucí prezident Manaforta propustil po zprávách, že zřejmě dostával miliony dolarů za poradenské služby pro ukrajinskou proruskou Stranu regionů někdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Podle dřívějších zjištění médií Manafort navíc zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina ovlivnit politiku, obchody a zpravodajství v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikách. Z objevených dokumentů vyplývá, že Manafort pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku.

Dnes byl Manafort obviněn z dvanácti trestných činů: klamání daňových a justičních úřadů, spiknutí proti státu, praní špinavých peněz, daňových úniků, působení ve prospěch cizího státu bez registrace a sedmi případů zatajování účtů v zahraničních bankách. Kromě Manaforta a Gatese bylo podle agentury Reuters vzneseno obvinění i proti dalšímu členovi Trumpova předvolebního štábu Georgi Papadopoulosovi. Dnes bylo oznámeno, že právník Papadopoulos se přiznal z obelhávání agentů FBI. Obviněn byl už počátkem října.

Obvinění proti Manafortovi se například zmiňuje o tom, že si spolu se svým společníkem Gatesem přišli přes své služby pro ukrajinské činitele na desítky milionů dolarů a že peníze od roku 2006 až nejméně do loňského roku prali přes řadu amerických i zahraničních společností.

Zločinné spiknutí obou mužů mělo trvat do letošního února. Manafort s Gatesem by podle agentury AP ještě dnes měli předstoupit před soud, kde bude obvinění formálně vzneseno. Má se tak stát v 18:30 SEČ.

Gatesovo jméno je podle deníku The New York Times provázáno s Manafortovou firmou založenou na Kypru, přes kterou Manafort přijímal platby od obchodníků a politiků z východní Evropy. Další účty měl Manafort v karibském ostrovním státě Svatý Vincenc a Grenadiny a na Seychelách. Přes tajná konta v cizině prošlo podle obvinění 75 milionů dolarů (1,65 miliardy korun), přes 18 milionů se Manafortovi podařilo "vyprat".

Samotné volební kampaně Donalda Trumpa, kterou Manafort čtvrt roku řídil, se podle agentury AP obvinění nijak netýká. Trump v minulosti opakovaně jakoukoli spolupráci s Moskvou během volební kampaně odmítl.

K čerstvým obviněním svého bývalého spolupracovníka, který rovněž dlouho působil jako stratég Republikánské strany, se dnes prezident vyjádřil na twitteru. "Promiňte, ale je to rok, co Paul Manafort pracoval v Trumpově kampani. Proč se nezaměřují na podfukářskou Hillary (Clintonovou) a demokraty?" napsal prezident. V dřívějším tweetu poznamenal, že řeči o ruské stopě se vedou v době, kdy se republikáni snaží prosadit "historickou" daňovou reformu. "Je to náhoda? NENÍ," napsal šéf Bílého domu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688