Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2017 18:58:54

Dlouho si pod sebou řezal větev. Teď zachraňuje, co se dá

Některé společnosti se potácí v poměrně hlubokých problémech, ale na akciovém trhu se stále snaží budit dojem, že nic výjimečného se neděje. Slouží jim k tomu obvykle výplata dividend, či odkupy akcií. Tedy „vracení“ hotovosti akcionářům, které ale v takovýchto případech znamená jen navyšování dluhů. Celé to tak samozřejmě jen prohlubuje propast, do které firma padá, protože jí chybí zdroje na skutečně důležité věci – produktivní investice. V tom úplně nejhorším případě pak podobné předstírání růžovosti spadne do masáže účetnictví. Obojího si investoři užili i u známého blue-chipu jménem Tesco. Nyní se ale zdá, že časy se mění.

Tesco je již roky mým oblíbeným příkladem toho, čeho by se firmy a investoři měli vyvarovat. Konečné smíření s neradostnou realitou tu nastalo na konci roku 2013 a poté se cena akcie postupně propadla až na méně než polovinu své předchozí úrovně. Od té doby tu bylo několik falešných nástupů na rally a teprve se uvidí, zda růst posledních týdnů a měsíců skončí, jako ty předchozí:

Zdroj: Financial Times

V Tescu každopádně přece jen dochází k fundamentálním změnám k lepšímu. Marcus Ashworth z Bloomberg Gadfly například poukazuje na to, že firma podle nově zveřejněných informací hodlá na trhu nakoupit své dluhopisy v celkové hodnotě 700 milionů liber a poté je zrušit. Což je krok, který by měl posílit rozvahu a jde samozřejmě o něco úplně jiného, než když firma odkupuje své akcie a finance získává vyšším zadlužením. Výnosy obligací Tesca na zprávy skutečně reagovaly poklesem (jejich ceny rostly). Což je známka, že trh tento krok také hodnotí pozitivně a mimo jiné by měl přispět tomu, že firma získá investiční rating (Moody's již uvedla, že krok rozvahu Tesca posílí). Další krok směrem k pozitivní spirále.

Následující tabulka ukazuje vývoj provozního toku hotovosti, investic a dividend firmy. Až do roku 2015 žilo Tesco dividendově na dluh a prodej aktiv. Teprve v roce 2016 přišlo to, co mělo nastat mnohem dříve – osekání dividend. K tomu klesly investice, volný tok hotovosti se dostal do bezpečně černých čísel a firma tak začala splácet dluhy:

 

Zdroj: Financial Times

Podle konsenzu na FT by tržby Tesca v roce 2018 a 2019 měly růst asi o 1,5 miliardy liber. Tesco to určitě nebude mít jednoduché, protože konkurence v odvětví znatelně sílí. Jednak kvůli známému destruktorovi tradičního maloobchodu jménem Amazon. A v Evropě se také daří německým diskontním maloobchodům. Kapitalizace Tesca se pohybuje kolem 15 miliard liber, takže investoři firmě věří, že dokáže tak o 4 – 5 % ročně zlepšovat svůj tok volné hotovosti z fiskálního roku 2017. Tesco zachraňuje, co se dá.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688