Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  12.10.2017 07:09:31

Předseda evropských regionů odmítl “diktát shora”. A Brno bylo oceněno jako vzor

Předseda Evropské komise i letos přednesl “projev o stavu Unie”. Vyzval, abychom využili dobré časy ke hlubší integraci. Následně však zazněl další projev o stavu Evropské unie, tentokrát promluvil předseda Evropského výboru regionů. Představitel samospráv tak učinil vůbec poprvé, a rovnou vyzval, aby integrace probíhala “zdola”. Souběžně byly vyhlášeny ceny “RegioStars”, jednu dostalo taky Brno.

Podobně jako prezident Spojených států amerických každoročně přednese “Zprávu o stavu Unie” (o USA), taky předseda Evropské komise koncem léta popisuje kondici a vyhlídky EU. Úřadující šéf bruselského kabinetu, Jean Claude Juncker letos stavěl na metafoře, že “máme znovu vítr v plachtách”, čehož chce využít, abychom vytvořili “jednotnější, silnější, demokratičtější Evropu”. Citoval taky amerického spisovatele Marka Twaina: “Po letech budeme pociťovat větší zklamání z toho, co jsme neudělali, než z toho, co jsme udělali.”

Shrňme několik čísel, které Juncker uvedl:

“Partneři z celého světa čekají v řadě, aby s námi uzavřeli obchodní dohody,” řekl Juncker. Zároveň však zřídil “pracovní skupinu pro subsidiaritu a proporcionalitu”, která má působit jako kritik, aby Komise jednala “pouze v případech, kdy EU přináší nějakou hodnotu navíc”.

Jednotu a demokracii nelze diktovat shora

10. října vůbec poprvé pronesl podobnou řeč taky předseda Evropského výboru regionů. Úřadující představitel samospráv, Karl Heinz Lambertz podpořil integrační snahy, které vycházejí z místních komunit: Evropská unie dosáhne cíle, pouze pokud bude spolupracovat se všemi úrovněmi veřejné správy. Sjednocenější, silnější a demokratičtější společenství nelze diktovat shora.” Lambertz rovněž žádá, aby byl Výbor regionů zastoupený v nové pracovní skupině pro subsidiaritu a proporcionalitu.

“Potřebujeme větší rozpočet EU, který bude odpovídat evropským ambicím,” pokračuje belgický socialista. Přidanou hodnotu vidí především v policie soudržnosti, tedy v podpoře chudých regionů. Jako příklad uvádí průměrnou kupní sílu, přepočtenou na jednoho obyvatele Evropské unie. Některé oblasti dosahují přibližně 30 % této hodnoty (některé lokality v Belgii, Rumunsku, ale taky třeba francouzský zámořský department Mayotte), zatímco nejúspěšnější města přesahují 200 % (Brusel, Hamburk, bezmála taky Bratislava apod.).

Podobně jako Komise pořádá veřejné konzultace, Evropský výbor regionů nyní zahájil projekt “Úvahy o Evropě” *, kde můžeme odpovídat na otázky typu: “Jaké jsou podle vás hlavní problémy vašeho města a regionu.”

Brno bylo oceněno za sociální byty

10. října také Evropská komise udělila titul “RegioStar” samosprávám, jejichž projekty hodnotí jako inspirativní. Ocenila obnovitelné zdroje energie (Belgie, Nizozemsko, Německo, Irsko, Spojené království), nízkouhlíkové veřejné služby (Finsko), pomoc zneužívaným ženám (španělská Murcia), podporu seniorů (německý Düsseldorf), ekologické zemědělství (Chorvatsko) a taky sociální byty v Brně.

Jihomoravská metropole vloni dala nájemní smlouvy několika desítkám rodin, které tehdy trpěly “bytovou nouzí”. Většinou žily na ubytovnách. Skoro všechny vylosované rodiny prý samostatnou existenci ve městských bytech zvládají, a proto byly nájemní smlouvy většinou prodlouženy.

#RegioStars winner: Ending Family Homelessness Through Housing First in Brno pic.twitter.com/pyfFlJDApG

— EU Regional Policy (@EU_Regional) 10. října 2017

* Stejnojmennou knihu – Úvahy o Evropě – napsal Otto von Habsburg (1912 – 2011), který se vzdal dědičných nároků na rakouský císařský trůn a byl poslancem Evropského parlamentu.

Petr Woff

Příspěvek Předseda evropských regionů odmítl “diktát shora”. A Brno bylo oceněno jako vzor pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688