Shořelý kostel v Gutech odhaluje nečekané tajemství, staré pohřebiště

TNBiz, 9.10.2017

Vyhořelý dřevěný kostel ze 16. století v Gutech na Třinecku vydává nečekaná tajemství. Přímo pod ním archeologové našli prastarou keramiku, hřeby do rakví, ale i lidské kostry! V současné době probíhá na místě rozsáhlý průzkum, který pozdrží výstavbu nového kostela.

Žhářský útok tří mladíků v srpnu kostel úplně zničil. Teď na místě pracují archeologové. Ti už vykopali dvě jámy, takzvané sondy, a právě v nich objevili kosterní pozůstatky.

Podle archeologů se dá předpokládat, že lidských ostatků se však najde mnohem více. Kromě kostí totiž našli i zbytky keramiky a hřeby do rakví. Vše tak nasvědčuje tomu, že narazili na starodávné pohřebiště. "Jsme stále hodně nízko pod povrchem, všechny tyto nálezy se očekávají hlouběji," vysvětlil archeolog Marek Kiecoň.

Výzkumníci by měli na místě zůstat až do konce listopadu. Celý prostor kostela je stále obehnán ocelovým plotem a místo výkopu zakrývá provizorní přístřešek. Přilehlý hřbitov, kde mají lidé pochované své blízké, je ale pro veřejnost přístupný.

Kostel vyhořel na začátku srpna. Úmyslně ho zapálili tři mladíci, dva z nich čekají na soud ve vazbě. Na obnovu kostela se už vybraly téměř tři miliony korun. Pokud vše půjde podle plánu, replika by se měla začít stavět příští rok na podzim.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy