Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.10.2017 17:38:52

Cyrani: S ČEZ ESCO jsme teď ve třetině plánu. Velké budovy mají velký potenciál

Divadla, veřejné a kancelářské budovy, bytové komplexy. To je oblast, kde ČEZ ESCO ze skupiny ČEZ vidí potenciál a kam chce převážně směřovat svoje strategické a akviziční plány. Jedna z desítek dceřiných firem ČEZu se na úrovni hrubého provozního zisku příští rok přiblíží první miliardě . Střednědobý plán teď plníme z jedné třetiny, říká v rozhovoru s Patria.cz ředitel divize obchod a strategie ČEZu Pavel Cyrani. Akcie ČEZ dnes na pražské burze zpevnily o 1,15 procenta na 450,00 .

ČEZ ESCO se orientuje na energetické potřeby firem, obcí a institucí. Kromě společnosti Kart, která je jednou z jejích nejnovějších akvizic a specializuje se na technickou správu budov, do ní patří dceřiné firmy AZ Klima, ČEZ Energetické služby, ČEZ Energo a další. V červenci ČEZ v Německu koupil společnost Elevion, která poskytuje energetické služby průmyslovým a stavebním podnikům.
Společnost ČEZ sice nabízí produkty pro ekologický provoz a úspor energií i pro domácnosti, jejich „dopad do hospodářských výsledků je ale dnes minimální“, podotkl Cyrani.

„Kde už technologie dozrála a kde jsou řešení ve velkém k dispozici, to je na úrovni průmyslových závodů nebo velkých veřejných budov, jako jsou divadla, školy a nemocnice, nebo bytové, respektive velké kancelářské komplexy. Tam chceme růst dál. Ten trh je ohromný a dál poroste,“ podotkl také Cyrani, který má jako obchodní ředitel ČEZ tuto oblast na starosti. Poukázal přitom na cíle Evropské komise v oblasti úspor. Pokud by se měly dosáhnout, pak bude v ČR třeba proinvestovat stovky miliard a v Německu stovky miliard EUR. „Jde přitom o řešení, které my už dnes umíme nabídnout,“ uvedl také.

Pokud jde o řešení pro domácnosti, ČEZ má nyní nainstalováno více než 300 fotovoltaických elektráren a příští rok se může „určitě“ přiblížit tisícovce. ČEZ počítá, že nová řešení pro domácnosti se do hospodářských výsledků také promítnou, bude to ale trvat déle, než je to u služeb pro velké zákazníky.

Tržby ČEZ ESCO loni přesáhly 3 miliardy a provozní zisk EBITDA stoupl na 243 milionů (meziročně o 11 procent). Letos už bude společně s německou akvizicí Elevion provozní výsledek více než trojnásobný, naznačil Cyrani.

„My letos v ESCO v segmentu dosáhneme zhruba tři čtvrtě miliardě EBITDA, v těchto aktivitách na tuzemském trhu a v Německu. Další milník jsou 3 miliardy v horizontu zhruba tří let,“ uvedl.

Celkovou ambicí ČEZ je dosáhnout do roku 2020 v segmentu „nové energetiky“ 6 miliard CZK dodatečné EBITDY, rozdělené zhruba půl na půl mezi ČEZ ESCO a obnovitelné zdroje.

„V ESCO jsme nyní na tři čtvrtě miliardy, pokud do našeho portfolia nových obnovitelných zdrojů započítáme i náš developovaný větrný park ve Francii, tak tam nyní již plníme cíl plánované EBITDA téměř ze třetiny, uvedl Cyrani. 

Agentuře Reuters dnes Cyrani řekl, že do konce letošního roku nebo začátkem roku 2018 chce ČEZ ESCO dokončit akvizici v Polsku. Součástí klíčových trhů pro další rozvoj jsou kromě Česka, Německa a Polska také Slovensko a Rumunsko.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688