Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.10.2017 16:46:54

Noc z pondělí na úterý přinese hodně srážek

 

 Krásné dny babího léta, které jsou doprovázeny slunečným počasím a teplotami až k 18°C, přeruší fronta od západu. V pondělních večerních hodinách přijdou od západu srážky, které se rozšíří v průběhu noci na úterý na celé území republiky. Srážek bude docela dost a měly by se dostat na všechna místa. Nejvíce pršet bude v úterý brzo ráno. Za frontou by se navíc měly vyskytovat četné přeháňky, takže se srážkové úhrny ještě nepatrně navýší. Spadnout by mohlo 10-20 milimetrů srážek na většině území. Vyšší polohy a exponovaná místa k proudění a srážkám se mohou dočkat i 30 milimetrů. Nezapomeňte proto v úterý doma deštníky, déšť může být i trvalý a ojediněle vydatný. 

 Se změnou počasí bude souviset také ochlazení, které ale nebude nijak dramatické. Aktuální teploty 15 až 19°C se nejčastěji sníží na 12 až 16°C. Od pátku propadne do střední Evropy ale další studený vzduch od severozápadu, a teploty tak možná ještě klesnou. V nejvyšších polohách hor by se dokonce mohl objevit sníh. Vývoj budeme sledovat a upřesníme. Další srážky opět vylepší situaci se suchem, které panovalo po většinu roku na většině míst republiky, hlavně na východě. 

 Uplynulé epizody se srážkami, které přinesly v posledních týdnech nejvíce vláhy na východ republiky, způsobily, že největší ohniska potenciálního sucha se přesunula do Čech, a to na Jindřichohradecko a do okolí Sušice. Riziko sucha je ale jen mírné a úterní srážky dodají dostatek vláhy. Bohužel hovoříme stále hlavně o povrchové vrstvě půdy. V hloubce je vláhy nedostatek. Hladina spodní vody je nadále zejména na střední Moravě extrémně nízko. Situaci by zlepšily sněhové srážky během zimy, takže uvidíme. Nadále se daří houbám a úterní srážky jejich růst ještě podpoří. Problémem bude spíše chladno, které se má po sérii front dostat do střední Evropy




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty