Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.09.2017 22:23:29

Pleskač: ČEZ jedná s pěti finálními zájemci o Bulharsko, rozhodne do konce roku

Elektrárenská společnost ČEZ zúžila počet uchazečů, s nimiž bude dále jednat o prodeji bulharských aktiv, na pět. Proces chce uzavřít do konce roku buď dohodou o prodeji, bude-li nabízená cena dobrá, nebo zrušením tendru, řekl v úterý pro Reuters člen představenstva Tomáš Pleskač.

ČEZ zahájil proces prodeje bulharských společností, zahrnující v jednom balíku černouhelnou elektrárnu Varna, distribuční společnost, dvě prodejní společnosti a fotovoltaickou elektrárnu, letos v lednu.

V polovině srpna ČEZ obdržel od uchazečů závazné nabídky po hloubkovém auditu a v pondělí vybralo představenstvo skupiny pět finalistů, se kterými bude pokračovat v jednání o ceně a dalších podmínkách.

Zástupce generálního ředitele ČEZ pro rozvoj Tomáš Pleskač pro Reuters uvedl, že mezi pěti finálními uchazeči mají tři zájem o všechna nabízená aktiva, jeden o vše kromě elektrárny Varna a jeden pouze o tuto elektrárnu s instalovaným výkonem 1265 MW. Ta je momentálně mimo provoz, neboť nesplňuje emisní limity Evropské unie.

ČEZ může podle něj prodat svá bulharská aktiva dohromady v jednom balíku nebo po částech, přičemž cílem firmy je co největší zhodnocení bulharské investice.

"Chtěli bychom všechno uzavřít do konce roku," řekl Pleskač. "To znamená do konce roku se dostat k tomu, že máme na stole dobrou nabídku, kterou jsme připraveni podepsat, nebo ten prodejní proces ukončit."

Konkrétní jména uchazečů ředitel divize nová energetika a distribuce neuvedl. Řekl pouze, že všichni investoři mají zkušenosti z energetiky i s balkánským regionem.

V závěrečné fázi jednání se bude diskutovat hlavně o ceně. Bulharská i česká média přitom informovala, že ČEZ zatím nebyl s nabídkami spokojen. "Kdybychom byli spokojeni, tak již podepisujeme smlouvu," řekl Pleskač. "Neustále dochází ke sbližování naší očekávané ceny s tím, co nám nabízí ti uchazeči."

"Věřím, že tento proces (sbližování představ o ceně) bude pokračovat. Pokud pokračovat nebude, tak nedojde k prodeji," dodal Pleskač pro Reuters.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že jeden z uchazečů, český Energo-Pro, navýšil svou nabídku za distribuční společnost. Tato nabídka nyní údajně přesahuje 300 milionů eur.

Po bulharské transakci skupina ČEZ již neplánuje prodej dalších aktiv v regionu jihovýchodní Evropy, dodal Pleskač. Zvažovala by jej pouze tehdy, kdyby ji některý z investorů oslovil se zajímavou nabídkou.

"Speciálně rumunská aktiva mají velmi dobrou výkonnost. Kdybychom dostali zajímavou nabídku, tak se tou nabídkou určitě budeme zabývat," řekl Pleskač. "Zatím tady taková nabídka není a my se rozhodně nechystáme aktivně z naší strany spouštět v nejbližší době nějaký prodejní proces," dodal s tím, že tento postoj platí nejen pro Rumunsko, ale i pro Turecko a Polsko.

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688