Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.09.2017 15:50:47

Pondělní countdown se blíží. Projde nabídka na převzetí Pegasu?

Aktualizováno

Krůček po krůčku se soukromý investiční fond R2G Rohan Czech posouvá k ovládnutí Pegas Nonwovens. Výrazný posun přinesl minulý týden, kdy největší akcionář Wood Textiles Holding po prvotním zdráhání oznámil, že pustí svůj téměř 30procentní podíl. A ostátní budou zřejmě následovat, říká podle agentury Bloomberg Jeremy Monk, správce peněz v Akro Investiční společnost. Ta má ve výrobci netkaných textilií podíl 0,19 procenta.

„Podobně jako mnoho jiných investorů jsme překvapeni, že se Wood Textiles rozhodl prodat velmi strategický podíl s tak nízkou prémií k ceně,“ uvedl také Monk podle Bloombergu. Rozhodli jsme se nabídku R2G Rohan přijmout, podotýká.

R2G má ve správě více než 1 miliardu EUR a v Pegasu podíl 11 procent. Její plán? Pozastavit výplatu dividend a investovat namísto toho do agresivnější expanze. Byl by to přelom v dosavadním modelu, ve kterém se dodavatel materiálů do plenek a dalších hygienických produktů v posledních deseti letech snažil lákat investory na pozvolné zvyšování roční dividendy. R2G ale tvrdí, že místo tohoto „neudržitelného“ vyplácení podílu na zisku by měl Pegas raději zisk zadržet, aby snížil zadlužení a expandoval prostřednictvím akvizic. Může trvat i roky, než se peníze začnou vracet.

Nabídková cena v dobrovolné nabídce činí 1010 za akcii a vedení Pegasu ji považuje za přiměřenou. Na této úrovni představuje nabízená cena 8procentní prémii k ceně 935,10 , za níž ukončily akcie společnosti Pegas obchodování na pražské burze cenných papírů 14. července. Zároveň jde o historicky maximální cenu před oznámením úmyslu R2G tuto nabídku převzetí učinit, uvedla na svém webu společnost R2G, kterou loni založil průmyslník Oldřich Šlemr. Titul dnes na pražské burze rostl naposledy o 0,1 procenta na 1 006 za jednu akcii.


Akcionáři mohou nabídku písemně přijmout do pondělí 25. září. Analytici Patria Finance takovýto postup doporučují. „Přihlédneme-li k poklesu dividendového výnosu pod 3,5 procenta a faktu, že další růst výrobní kapacity Pegasu se odehrává v zemích se značně vyšším geopolitickým rizikem než ČR…, nemůžeme nabídku hodnotit jinak, než jako atraktivní a akcionářům ji tak doporučujeme využít,“ uvedli opakovaně analytici Patria Finance.

Akcie Pegas, který vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví, stouply letos o 31 procent. Zisky výrazně rozšířily poté, co R2G letos v červenci poprvé přišel s návrhem na odkoupení akcií. Tržní hodnota společnost dosahovala dnes odpoledne téměř 9,3 miliardy , více než dvojnásobek toho, kde byla na Silvestra před skoro pěti lety. Výkonnost titulu na pražské burze za posledních pět let ukazuje následující graf:



Pegas se skládá z holdingové firmy v Lucemburku a čtyř provozních společností sídlících v Česku. V červenci firma podepsala smlouvu na pozemek v Jihoafrické republice, kde chce začít stavět novou továrnu. S akciemi společnosti se do tohoto týdne obchodovalo také na varšavské burze cenných papírů. Záměr odejít z ní firma avizovala už počátkem tohoto roku.

Zdroje: Bloomberg, R2G Rohan Czech, ČTK, Patria.cz

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688