TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  13.09.2017 21:26:46

Fotka krádeže poškodila zloděje! Ústavní soud pokutu schválil

Ústavní soud minulý týden smetl ze stolu stížnost firmy prodávající elektrokola. Společnost před šesti lety na svém facebooku zveřejnila fotku zloděje, který odnesl z obchodu kolo. Později za to firma dostala pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Pětitisícovou pokutu společnost ekolo.cz od začátku považovala za absurdní a nechtěla ji platit. Nyní ovšem trojčlenný senát Ústavního soudu poslal jasný vzkaz: osobní práva zloděje jsou víc než právo na jeho rychlé vypátrání. A pokutu potvrdil.

"Ústavní soud se domnívá, že v případě zachycení zloděje vašeho majetku legálně provozovanou nahrávací technikou ve vašem vlastním objektu potřebujete k publikování takového záznamu souhlas „Subjektu údajů“ – tedy onoho zloděje," kroutí hlavou jednatel společnosti Jakub Ditrich.

Soudci také uvedli, že když vaše kamera zachytí zloděje, záznam máte předat buď policii, nebo ho můžete později použít u soudu jako důkaz. To ovšem samozřejmě jen v případě, že se policistům povede pachatele vypátrat.

"Právo zloděje na osobnostní ochranu převažuje i tehdy, kdy je zachycen při páchání trestného činu. Pokud jsme tedy na firemním profilu na Facebooku publikovali fotografii muže, který na záznamu odcizil elektrokolo v ceně 50 tisíc, a označili jej za zloděje – což vedlo k nalezení kola i k jeho dopadení – porušili jsme v „Testu proporcionality“ jeho osobnostní práva," nechápe Ditrich.

Ten spíše čekal poděkování za pomoc s pátráním - místo toho přišla zmíněná pětitisícová pokuta a správní poplatky. Zloděj kola je navíc podle Ditricha recidivista a z vězení vyšel díky Klausově amnestii už po třech měsících.

"Nechci vědět, jaké byly v tomto – v jádru velmi triviálním sporu o nesmyslné pokutě – celkové výdaje Úřadu (ÚOOÚ) na externí právníky a náklady Ministerstva spravedlnosti na čtyři soudní řízení a stohy zbytečně popsaného papíru. A že by orgány veřejné moci něco zmohly, kdybychom si zloděje nenašli sami, o tom lze úspěšně polemizovat," uzavírá Ditrich.

Celé rozhodnutí Ústavního soudu si můžete přečíst na stránkách firmy ZDE.

Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

15.09. 10:27  vítejte v EU (ikaktus)
14.09. 12:16  vítejte v EU (jano)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688