Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.08.2017 12:53:46

Glencore: Všechny komodity si nejsou rovny

Šéf ropného Shellu nedávno řekl, že až si bude příště kupovat auto, bude elektrické. A elektromobilům podle všeho věří také těžební kolos a největší světový obchodník s komoditami Glencore. Jsou to právě vozy na elektrický pohon a bateriové technologie, co podle něj “odemkne” budoucí poptávku po kovech.

Společnost dnes ohlásila výsledky za uplynulé pololetí, ve kterém se jí podařilo zvýšit ukazatel upraveného provozního zisku EBITDA a EBIT meziročně o 68 procent, respektive o 334 procent. Kromě toho snižovala zadluženost, když jí čistý dluh klesl oproti závěru loňského roku o dalších 1,6 miliardy USD na 13,9 miliardy.

"Podstatně lepší" ceny

Za rostoucím ziskem je nutné hledat podstatně lepší ceny komodit, říká Glencore, který společně s ostatními těžebními kolosy jako Rio Tinto nebo BHP udělal tečku za dvouletou krizí v odvětví.

Divize tradingu, která obchoduje na skoro 100 komoditních trzích od bavlny po ropu, vykázala za první polovinu roku upravený zisk EBIT ve výši 1,37 miliardy dolarů, což je druhé nejlepší číslo za první pololetí od roku 2011, kdy firma vstoupila na burzu. Celoroční výhled pro tuto divizi byl potvrzen v rozmezí 2,4 až 2,7 miliardy dolarů.

Dividendu Glencore navzdory vyššímu pololetnímu zisku nechal beze změny a nadbytečné peníze použil na splácení dluhu. Zklamané investory se pokusil uchlácholit tím, že nevyloučil vyšší dividendu v příštím roce. Akcie Glencore v Londýně dnes naposledy ztrácely 1,59 procenta.

Společnost kromě tohoto naznačila, že je připravena na další akvizice. Zemědělská divize už dříve oslovila americkou potravinářskou společnost Bunge kvůli případné fúzi a generální ředitel Ivan Glasenberg v dnešním následném hovoru svoji sázku na zemědělství zopakoval, podotkl Bloomberg.

„Správné komodity“ pro budoucnost?

“Nadále se držíme názoru, že ne všechny komodity jsou si rovny a že diferenciace bude v dlouhodobějším horizontu stále významnější,” komentoval dnes také Glasenberg budoucí vyhlídky. Potenciální masivní nástup elektrických vozidel a systémů pro uchovávání energie by mohly “otevřít podstatné nové zdroje poptávky” po souvisejících komoditách včetně mědi, niklu, zinku a kobaltu – jehož je Glencore největším těžařem na světě.

Díky rychlému technologickému pokroku v bateriovém chemickém průmyslu a podpoře vlád se přibližuje okamžik, kdy elektromobily budou ekonomicky na par. A pak tu je také důraz na snižování emisí, na což se orientuje sektor dopravy a který se zřejmě bez nových forem mobility neobejde, podotkl také Glasenberg.

Zdroje: Glencore, BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688