Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  10.08.2017 12:41:50

USA: Flash odhad HDP za druhé čtvrtletí přinesl jisté oživení

Americký hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí ve čtvrtletním anualizovaném vyjádření podle prvotního odhadu o 2,6% (0,6% q/q, 2,1% y/y). Ekonomika Spojených státu se tak dočkala jistého oživení. Nejedná se však o žádný zázrak či překvapení ve směru nahoru. To ostatně již stihl naznačit v půlce července reportovaný překvapivý pokles maloobchodních prodejů za měsíc červen. Ty po očištění o prodeje automobilů ukázaly, že zaváhání ve spotřebě bylo širšího charakteru a že se neomezilo jen na automobilový průmysl, kde byl pokračující propad prodejů předem očekáván.

Největším tahounem růstu byla jako již tradičně spotřeba domácností, která přispěla 1,93 procentního bodu (2,8% y/y růst oproti 1,8% y/y ve Q1). Nadále velmi uvolněné finanční podmínky (rostoucí akciové trhy, dostupnost úvěrů a nízké náklady dlouhodobého financování) se pozitivně odrazily ve fixních investicích, jež přispěly 0,36 pb. Oslabující dolar se pak kladně promítl do čistých exportů, které přidaly 0,18 pb. Příspěvek vlády byl značně anemický a dosáhl jen 0,12 pb., paradoxně se ale jedná o nejlepší výsledek za posledních pět čtvrtletí. Stále tedy nemůžeme hovořit o fiskální expanzi, kterou sliboval  Donald Trump. O jistém zklamání pak hovoří i vývoj zásob, které zůstaly de facto neměnné. Navzdory tomu, že indikátory sentimentu vyletěly po listopadových volbách do nebes, tak reálný byznys zůstává v otázce předzásobení velice opatrný.

V případě alespoň částečného propsání některých fiskálně-expansivních bodů z Trumpovy kampaně (investice do obrany, infrastruktury, daňová reforma apod.) do reálné ekonomiky a dalšího posílení  potřeby domácností by potenciálně mohl růst amerického hospodářství v krátkodobém horizontu přesáhnout 3%. Přetrvávající obtíže Bílého domu prosadit zdravotní a daňovou reformu ale přináší do krátkodobého výhledu značnou nejistotu. Nutno podotknout, že díky izolacionistickým a protekcionistickým agendám působí nejistota v obou směrech.

Naopak spotřeba domácností vybízí k jistému optimismu, a to především v souvislosti s kontinuálně posilujícím trhem práce. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (aktuálně 244 tis.) se stále drží hluboko pod hranicí 300 tis. Červencová tvorba nových pracovních míst (tzv. payrolls) dosáhla 209 tis., což je hodnota výrazně převyšující interval 75-125 tisíc, jež odděluje stagnující trh práce od posilujícího. Trh práce byl schopen absorbovat téměř všechny nově přistoupivší pracovníky, což vedlo nejen ke kýženému růstu míry participace na 62,8 %, ale rovněž i k poklesu míry nezaměstnanosti na šestnáctileté minimum 4,3%. Širší míra nezaměstnanosti U-6 zůstala neměnná na 8,6%. To indikuje, že červencové posílení trhu práce je do značné míry sezónního charakteru a že počet „podzaměstnaných“ pracovníků v absolutním vyjádření vzrostl. Přesto ale očekáváme, že se utažené podmínky na americkém trhu práce postupem času pozitivně promítnout do mzdových tlaků, a tedy i výše disponibilního příjmu domácností a následně spotřeby a HDP.

Z historického hlediska by měl současný cyklus vrcholit. My jsme ale toho názoru, že tento cyklus bude díky svému pokrizovému charakteru a velmi pozvolnému oživení globálního HDP odlišný od svých minulých protějšků. A to především délkou svého trvání, která by z něj mohla učinit jeden z nejdelších cyklů v moderní historii.


Roman Sedmera 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.11.2020USA: Druhý odhad růstu HDP Research (Česká spořitelna)
28.07.2020HDP za druhé čtvrtletí může i pozitivně překvapit (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688