Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2017 11:47:47

UniCredit odpověděla skeptikům a Crédit Agricole možná potvrzuje francouzskou výjimku

Břitkou odpověď pochybovačům si připravila největší italská banka UniCredit. Čistý zisk jí ve druhém čtvrtletí vzrostl na 945 milionů EUR z 916 milionů před rokem, a zdaleka překonal očekávání na trzích. Francouzská Crédit Agricole dnes mezitím ukázala, že francouzské bankovní domy možná ovládají něco, kde jiní obchodníci s cennými papíry zatím selhávají: jsou mimořádně šikovné na kapitálových trzích.

Akcie UniCredit v Miláně vystřelily vzhůru a připisují dopoledne více než 4 procenta. Crédit Agricole přidávají v Paříži 0,03 procenta, zatímco francouzské akcie jsou obecně v červeném.

UniCredit za nečekaně lepší kvartální výsledek vděčí hlavně jednorázovým ziskům. Analytici přitom přepokládali, že letošní jaro bude pro banku krutější než zimní čtvrtletí. Zisk za druhý kvartál odhadovali jenom na 587 milionů EUR. Za zmínku stojí, že největší podíl na kvartálním zisku měl region střední a východní Evropy, kde se čistý zisk zvýšil meziročně o 9 procent na 495 milionů EUR. Oproti prvnímu čtvrtletí banka v regionu CEE vydělala o skoro 50 procent víc. Na úrovni hrubého provozního zisku patřil trh v Česku ke hvězdám v regionu: Výkonnost se v tuzemsku zvýšila ve druhém čtvrtletí meziročně o 27,5 procenta. Větší nárůst banka zažila už jenom v Chorvatsku (meziročně +29 procent).

Zlepšila se také finanční síla banky. Její ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1, tedy poměr základního jmění k rizikově váženým aktivům, vzrostl na 12,8 procenta z 11,45 procenta na konci března. Napomohl tomu prodej polské Bank Pekao, který bankovní dům dokončil právě ve druhém čtvrtletí, ale také redukce rizikově vážených aktiv a vyšší zisk.

Dnešní výsledky jsou dobrou zprávou pro generálního ředitele banky Jeana-Pierra Mustiera. Ten banku provedl únorovým navýšením kapitálu (o 13 miliard EUR) a důkladnou sanací rozvahy. Teď ho čeká další úkol – zvýšit čistý zisk do roku 2019 na 4,7 miliardy EUR. Kromě toho jej v následujících měsících podle nedávných slov čeká další prodej ztrátových úvěrů v držení banky. Ta se velké kusu z nespláceného úvěrového koláče zbavila už loni.

Nečekaný nárůst zisku je dalším důkazem, že rizika v třetí největší ekonomice eurozóny zásadní měrou opadla, podotýká Bloomberg. Italské akcie v posledních týdnech září a desetileté výnosy jsou relativně vůči německým bundům v blízkosti letošních minim. Do blízkosti ročních minim se dostaly swapy úvěrového selhání pro celou Itálii.

Se zajímavými výsledky dnes přišla i druhá největší francouzská banka Crédit Agricole. Příjem v její divizi kapitálových trhů se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 10 procent. Crédit Agricole přitom tento byznys v rámci restrukturalizace po úvěrové krizi v eurozóně do velké míry opustila.

Základní čistý zisk v divizi „velkých zákazníků“, která zahrnuje trading, se zvýšil o 23 procent a většině jejích segmentů se dařilo dobře, podotkl podle Bloombergu finanční ředitel banky Jérôme Grivet. Banka sice podobně jako její konkurenti žehrá na nízkou volatilitu a vyčkávací náladu na trhu, příjmy z obchodování na měnových trzích, s dluhopisy a s úvěry ale byly „na dobré úrovni“. To se promítlo také do čistého zisku, který v podmínkách nízkých úrokových sazeb vzrostl na 1,35 miliardy EUR a dostal se tím třetinu nad průměrný odhad analytiků.

Obdobně jako v případě UniCredit si banka polepšila také na úrovni finančního zdraví, když jí klíčový ukazatel finanční síly Tier 1 stoupl oproti úrovni na konci března o 0,55 procentního bodu na 12,4 procenta. Přispělo k tomu z části navýšení kapitálu v divizi Amundi, což je největší správce aktiv podle tržní hodnoty v Evropě.

Na vlně solidních čísel v tradingu jedou vedle Crédit Agricole také její domácí konkurentky BNP Paribas a Natixis. Jejich výsledky z obchodování na trzích jsou v kontrastu za chabými čísly, která reportovala většina Wall Street a evropské investiční banky.

Zdroje: UniCredit, Crédit Agricole, BBG, ČTK

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688