Realitní výsledky bude komentovat nové sdružení - Asociace pro český kancelářský trh

Sběr dat z trhu kancelářských prostor, jejich analýza a komentování aktuálních trendů pro veřejnost. Takové jsou cíle nově vzniklé Asociace pro český kancelářský trh (COMA - Czech Office Market Association). Zakládajícími členy jsou mezinárodní realitní poradenská společnost BNP Paribas Real Estate Česká republika a realitní a konzultační společnost OFFICE HUNTERS. Chceme zajistit komplexní a transparentní data o výkonnosti trhu s kancelářskými nemovitostmi. Zveřejňovat je budeme na čtvrtletní bázi,“ shrnuje Asociace Lenka Šindelářová, vedoucí poradenství z BNP Paribas Real Estate ČR.

"Značným vývojem procházejí i starší administrativní objekty a proto se v naší nové platformě budeme věnovat i tomuto segmentu," vysvětluje vznik COMA Filip Veselý, ředitel OFFICE HUNTERS. Informace, které obě společnosti schraňují, dále třídí a analyzují, jsou důležité pro developery, investory i samotné nájemce. Na základě stovek transakcí je COMA schopna na kvartální bázi pojmenovávat nosné trendy na tuzemském trhu nemovitostí.

Asociace pro český kancelářský trh jako první zpracovala data za první pololetí roku 2017 pro kanceláře v Praze. Zatímco vloni bylo v Praze dokončeno pouze 33 000 m2 nových kanceláří, letos developeři ohlásili dokončení projektů s celkovou plochou cirka 170 000 m2. Ve druhém čtvrtletí byla dokončena budova Five by Skanska (13 400 m2) a Rustonka 1 (11 200 m2) od společnosti J&T. Kromě nových projektů také výrazně přibývá rekonstrukcí starších kancelářských objektů, což je jasným trendem i do budoucna. Děje se tak vzhledem k nedostatku připravených projektů v zavedených kancelářských lokalitách,“ dodává Filip Veselý.

Celková plocha kancelářských prostor kategorie A a B činila ke konci června v Praze 3,2 milionu metrů čtverečních z toho budovy třídy A představovaly 70 % a budovy třídy B 30 %. Absorpce volných kancelářských ploch je vysoká, během druhého čtvrtletí se jich obsadilo 70 000 m2. Celkově tak neobsazenost poklesla ve druhém čtvrtletí na 8,2 %.

Mezi nejvýznamnější nově uzavřené transakce patřil pronájem Moneta Money Bank v BB Centru A a pronájem Accenture v budově Visionary na Praze 7, která se nachází ve fázi výstavby. "Pronájem Accenture ukazuje, že developeři a za nimi i nájemci se stěhují i do nových lokalit v rámci Prahy, které doposud nepatřily k zavedeným kancelářským zónám,“ říká Lenka Šindelářová.

COMA díky vysokému zájmu nájemců v posledních měsících zaznamenala zvýšení nejvyššího požadovaného nájemného v centru města, ale i v některých dalších lokalitách s nižší neobsazeností. Nejvyšší nájemné dosahuje 19-21 EUR/m2/měsíc. Asociace očekává, že v centru města by mělo nájemné i letos zaznamenat ještě mírný nárůst. Již nyní eviduje na některých budovách nájemné nad výše uvedenou úrovní.

"V tomto roce neočekáváme dramatický nárůst volných prostor ani u starších objektů. Řada z nich díky investicím do interiéru a technického vybavení zvýšila svou atraktivitu, což vidíme na stoupajícím zájmu nájemců. Záleží však velmi na lokalitě a flexibilitě vlastníka přistoupit na často individuální požadavky zájemců," doplňuje údaje Lenka Šindelářová.

Podle Filipa Veselého se firmy v rámci relokací nebo expanzí nejčastěji zajímají o lokality, jako jsou centrum Prahy, Smíchov, Karlín nebo Holešovice. Poptávka se u starších kanceláří obvykle pohybuje do 500 m2 a pochází nejčastěji z IT sektoru. „Na trhu evidujeme také několik větších poptávek nad 10 000 m2, které by se mohly realizovat v tomto roce a přispět tak opět vysoké realizované poptávce,“ uzavírá Lenka Šindelářová z BNP Paribas Real Estate.

 

Souhrnná data za 1. pololetí 2017:

   

Celková plocha A a B kancelářských prostor v Praze

3,2 mil. m2

Kanceláře ve výstavbě

320 000 m2

Kanceláře dokončené nebo s plánovaným dokončením do konce roku 2017

170 000 m2

 

Nejvyšší dosahované nájemné ve 2. čtvrtletí 2017:

Lokalita

Nejvyšší dosahované nominální nájemné (EUR/m2/měsíc)

Centrum města

19-21

Praha 4

15-15,50

Praha 5

15,50-16

Praha 8

15-16

 

Průměrné požadované nájemné za budovy kategorie A za 1. pololetí 2017:

Lokalita

Průměrné požadované nájemné (EUR/m2/měsíc)

Centrum města

17

Praha 4

14,50 

Praha 5

13,80

Praha 8

14,50

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy