Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2017 17:14:20

Z Prahy byl vypraven první nákladní vlak do Číny. Přepravu zkrátí oproti lodi o polovinu


Z Prahy dnes vyrazil první přímý nákladní vlak do Číny. V budoucnu by měl pravidelně spojovat českou metropoli s městem I-wu ve východočínské provincii Če-ťiang. Ve vlaku je zboží zhruba za pět milionů dolarů. Kontejnery obsahují český křišťál, automobilové součástky, pivo a další tradiční výrobky z České republiky i dalších evropských zemí. Uvedli to dnes organizátoři vlaku pod názvem YXE CR Express.

Vlak složený ze 40 vagonů pojme podle generálního ředitele přepravní firmy Metrans Petera Kisse 80 čtyřicetistopých kontejnerů. Cestu přes Polsko, Bělorusko, Rusko a Kazachstán urazí, i s dvěma překládkami kvůli jinému rozchodu kolejí v Rusku, za 16 dní.

"Tento nákladní vlakový spoj do Číny je obchodním produktem operátora kombinované dopravy Metrans. Naše dceřiná společnost ČD Cargo pro tohoto zákazníka zajistí dopravu z Uhříněvsi po tratích v ČR a poskytne mu také vhodné železniční vozy na přepravu kontejnerů," uvedl ředitel odboru podpory prodeje ČD Cargo Michal Roh.

Podobné přímé železniční spoje do Číny jezdí z Evropy od roku 2013 a celkem jich bylo vypraveno přes 200. Směrem do Evropy jezdí každý týden a opačným směrem každých 14 dní.

Rychlejší než loď

Vlaky jezdí například z Hamburku nebo Madridu. Letos v dubnu vyjel první vlak z Londýna. Britská metropole byla patnáctým evropským městem, které se připojilo k tzv. nové Hedvábné stezce. Má za cíl posílení obchodních vztahů této asijské země s Evropou. Železniční doprava zkracuje přepravu zboží mezi Evropou a Čínou proti lodní zhruba o polovinu.

Ve Středočeském kraji by mělo na základě spolupráce s provincií Če-ťiang vyrůst logistické a obchodně-průmyslové centrum i středisko pro internetový obchod. Prvním krokem by mělo být vybudování logistického centra po střední a východní Evropu, v návaznosti na něj by mělo vzniknout obchodně-průmyslové centrum a v poslední fázi centrum pro e-commerce.

Letecká společnost China Eastern Airlines dnes také oznámila, že na konci října zahájí přímé lety z Prahy do středočínského města Si-an. Počet míst v Číně s přímým leteckým spojením z českého hlavního města se tak zvýší na čtyři. China Eastern Airlines od podzimu rovněž zvýší počet letů do Šanghaje. Kromě Šanghaje má Praha přímé letecké spojení také s Pekingem a s Čcheng-tu, metropoli provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny.

V Praze se v úterý uskutečnilo česko-čínské investiční fórum. Ve stejný den investiční skupina Penta oznámila prodej své administrativní budovy Na Poříčí 30 čínské CEFC za 650 milionů korun.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688