Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.07.2017 18:48:00

Na povrchu adrenalinová akcie, pod povrchem čokoládový dluhopis

Občas se tu snažím poukázat na tituly, které jsou v nějakém ohledu hodně výjimečné – svou rizikovostí, růstovým výhledem, či samotným předmětem podnikání. To samé bude platit i dnes a zároveň si podržíme směr „kvalitních“ akcií nastavený ve včerejším příspěvku. Pohled na následující obrázek by napovídal, že bude řeč o titulu s velmi rizikovým předmětem podnikání, jehož výhled se prudce mění z měsíce na měsíc a podle toho také reaguje cena akcie.

Tento titul je skutečně během několika málo dní schopen přidat, či naopak odepsat i více než 10 %. Dojem nějaké technologické exotiky, či vysoké cykličnosti je ale mylný. Jde totiž o společnost Hershey Company. Ta vyrábí čokoládu, prochází „buffettovským“ testem kvality (viz předchozí příspěvek) a její beta (ukazatel systematického – neoddiverzifikovatelného rizika) je dokonce na hodnotě 0,3. Akcie by tedy (jako součást investičního portfolia) měla být mnohem méně riziková, než celý trh.

Zdroj: Financial Times

K volatilitě ceny akcie Hershey v minulosti přispěla řada faktorů. Mezi ně patří neúspěšný pokus o fúzování s Mondelezem, konkurenční tahy Marsu, či třeba pohyby cen kakaa. Tržby této společnost se ale už řadu let drží na téměř stejné úrovně mírně převyšující 7,4 miliardy dolarů. Podle konsenzu na FT by se letos a v roce 2018 měly mírně zvedat až na 7,7 miliardy dolarů. Hospodaření společnosti je tak v přímém rozporu v tom, co předvádí akcie, respektive jak se k ní chovají investoři.

Jak je na tom čokoládovna s generováním hotovosti? Dobře. V roce 2016 byla schopná na provozu vytvořit necelou miliardu dolarů, rok předtím to bylo asi 1,2 miliardy (tehdy hodně pomohl pracovní kapitál). Investice do provozu se pohybují mezi 270 – 370 miliony dolarů, takže po nich firmě „standardně“ zbývá volné cash flow v řádu 700 milionů dolarů. Ty firma dává na ostatní investice/akvizice (což s ohledem na to, že její tržby v podstatě nerostou, budí určité otázky). A poté na dividendy (500 milionů dolarů v roce 2016).

Hershey navíc patří mezi ty společnosti, které se domnívají, že svým akcionářům prospějí tím, když více zapáčí svou rozvahu a novým dluhem zafinancují odkupy (490 milionů v roce 2016). Rozvaha je zatím relativně silná, ale donekonečna toto samozřejmě fungovat nebude. Faktem ovšem je, že pokud společnost nepůjde cestou nějakých divokých akvizic a nedojde k výraznému zhoršení jejích finančních výsledků, současná úroveň dividend je lehce udržitelná. Či přesněji řečeno, dá se očekávat i její růst, i když ne raketový.

„Velké finále“ dnešního příspěvku spočívá v prosté kalkulaci toho, co ospravedlní současnou kapitalizaci této čokoládovny: Kapitalizace shodou okolností (nebo spíše shodou třžních sil) téměř přesně odpovídá současné hodnotě dividend z roku 2016 rostoucích v budoucnu ročně o 2 %. Ovšem s předpokladem, že požadovaná návratnost se odvíjí od zmíněné mimořádně nízké bety a ne vysoké volatility, která na nás z grafu čiší. Jinak řečeno, musíme se zbavit dojmu z krátkodobých pohybů trhu a vnímat akcii podle jejího fundamentu: Dosti stabilní tržby, tvorba hotovosti, výplata dividend. Na povrchu adrenalin, pod povrchem spíše čokoládový dluhopis.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688