Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.07.2017 09:29:26

Rozbřesk: Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici

Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici. V pátek zveřejněná květnová data z průmyslu, stavebnictví i z obchodu potvrdila, že se tuzemskému hospodářství dařilo ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Za silnými čísly z průmyslu byly opět především automobilky, které pokračují v úspěšném tažením na rostoucím evropském trhu, avšak příznivými výsledky se mohly pochlubit i další silné průmyslové obory. A nejen z pohledu minulé výroby, ale především zakázek, které docela jasně naznačují, že dobrým číslům ještě není zdaleka konec. Pozitivní vývoj zaznamenává už několikátý měsíc v řadě i stavebnictví, avšak jeho rezervy zůstávají i nadále velké. Výstavba infrastruktury se stále nemůže zmátořit, i když jak je vidět i ve státním rozpočtu, není to nedostatek peněz, co by ji drželo u dna. Naproti tomu výstavba nemovitostí, ať už komerčních nebo bytových opět zažívá boom. Ani silný rozjezd výstavby bytů však se situací na českém realitním trhu příliš nic noc nezmění. Nakonec jde v převážné většině o byty, které se sice začínají teprve stavět, ale jsou již vlastně vyprodány.

Posledními zajímavějšími daty z ČR byly v pátek údaje z maloobchodu, které znovu potvrdily silný spotřebitelský apetit. Zrychlující mzdy spolu s rekordní zaměstnaností udržují českého spotřebitele v dobré náladě ochotného zvyšovat svoji spotřebu a těší i obchodníky, kteří nemusí tlačit na své marže; tedy alespoň ne směrem dolů. Vzniká tak prostor pro rozjezd poptávkové inflace, na kterou částečně sází i ČNB. A už ve střetu se ukáže, jak se inflace vyvíjela v červnu. Bude to poslední inflační číslo před srpnovým zasedáním bankovní rady, na kterém se bude přetřásat nejen nová prognóza, ale zřejmě vážněji se bude diskutovat i o zvyšování úrokových sazeb. Po tom posledním to guvernér řekl jasně, záměr navýšit sazby ve třetím čtvrtletí stále trvá. Otázkou podle našeho názoru je, zda se inflace výrazněji neodchýlí od optimistické prognózy ještě více a zda koruna postupně směřující k hranici 26 EUR/CZK přece jen ČNB v jejím jestřábím tažení nenalomí. Nakonec přece jen není kam spěchat a delším vyčkáváním centrální banka nemá co zkazit.

TRHY

CZK a dluhopisy

Korunu ani v pátek nic nezbrzdilo v jejím – doposud úspěšném tažení – k post-exitovým maximům a v závěru pátečního obchodování se dostala na krátko až pod úroveň 26,05 EUR/CZK. Koruně stále pomáhá mj. i přesvědčení o brzkém zvyšování úrokových sazeb, které avizovala po červnovém zasedání centrální banka. Už ve středu by mohlo být jasnější, zda je tato jestřábí pozice ČNB až tak neměnná. Existuje velká šance na to, že inflace se ještě více vzdálí od současné prognózy, což bude mj. znamenat i snížení úrovně prognózy nové. Zvláště, když nový výhled ČNB bude muset vzít v úvahu silnější korunu a nižší ceny komodit. Zpět k inflačnímu cíli se tak může inflace dostat mnohem dříve, než si doposud centrální banka myslela.

Výnosy českých dluhopisů si v pátek připsaly dalších šest základních bodů. Výnos desetiletého státního dluhopisu se dostává těsně k 1,20 % a je tak nejvyšší za poslední dva roky. Se zpožděním způsobeným příjemným volnem uprostřed týdne tak dohánějí vývoj na evropském trhu.

EURUSD + zahraniční FX

Eurodolar se v pátek pohyboval kolem 1,1420 EUR/USD, na čísla z trhu práce reagoval až s prodlením, a to růstem o zhruba 0,3 procenta na 1,1390 EUR/USD.

Páteční makrodata z Velké Británie ovšem poslala libru dolů. V podvečer ztrácela na páru s dolarem skoro 0,7 procenta na hodnoty okolo 1,2885 GBP/USD, na páru s eurem oslabovala o 0,4 procenta na 0.885 EUR/GBP.

Tento týden budou mít devizové trhy opět napilno, neboť kromě několika důležitých makroekonomických údajů v USA (inflační data a maloobchodní tržby) se v americkém Kongresu představí Janet Yellenová (středa, čtvrtek). Dramatické změny v komentáři k ekonomice (oproti výstupům z FOMC) nečekejme - Yellenová však po dobrých datech z trhu práce za červen může vyjádřit s ekonomikou spokojenost, což by dolaru mohlo krátkodobě pomoci (a dále zatopit dluhopisům, resp. poslat úrokové sazby výše).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688