Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.07.2017 08:09:15

Z Evropy se pravděpodobně stane energetická velmoc

Ve světě se začíná objevovat jeden jasně patrný trend: Posun k celosvětově propojenému trhu se zemním plynem, jehož hlavním tahounem je zkapalněný zemní plyn LNG. Růst kapacit pro výrobu a přepravu LNG je patrný zejména v Austrálii a USA. Tedy v zemích, které se snaží využít svých obrovských rezerv zemního plynu a vybudovat si pevnou pozici na trhu, kterému donedávna dominovalo jen několik málo tradičních hráčů. Je ale pravděpodobné, že dominantní silou tu nakonec nebudou Spojené státy ani Austrálie. Bude ji představovat Evropa, píše v komentáři pro Reuters sloupkař Clyde Russell.

Evropa má potenciál stát se místem, kde se budou vyrovnávat přebytky a deficity na trhu s LNG. Má totiž dostatek potřebných technických kapacit a zároveň je schopná využít LNG v řadě oblastí včetně elektráren, průmyslu či vytápění domácností. Jde také o jediný region, ve kterém může probíhat efektivní arbitráž mezi cenami zemního plynu dopravovaného plynovody a mezi LNG. Zároveň disponuje významnými kapacitami v oblasti uhelných elektráren a je na špici pokroku v oblasti obnovitelných energií. Právě tady by tedy měly být tržní síly schopny nastavit efektivní cenu LNG relativně k jeho alternativám. 

Trh s LNG byl dlouho netransparentní a kontroloval jej jen omezený počet exportérů. Ti uzavírali dlouhodobé kontrakty, kde byly ceny LNG provázány s cenami ropy. I na poptávkové straně operoval pouze omezený počet subjektů, kterým šlo obvykle zejména o bezpečný zdroj energií a cena byla až na druhém místě. Nejvýznamnější vývozce představovaly země jako Katar, Indonésie a Malajsie, největší kupci se nacházeli v Japonsku a Severní Koreji a také v Evropě

Tento model musí ale padnout, což bylo jasné už ve chvíli, kdy se firmy jako Chevron, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips a Exxon Mobil rozhodly k investicím ve výši 200 miliard dolarů, které měly za cíl vytvořit nové produkční kapacity v Austrálii. Až budou tyto projekty dokončeny, Austrálie se posune před Katar na místo největšího exportéra LNG na světě. Její kapacity se budou pohybovat kolem 80 milionů tun LNG ročně a Spojené státy nebudou daleko za ní.

Evropa centrem obchodu s LNG?

LNG je v určitém smyslu poslední komoditou, která těží z komoditního boomu, který nastal po roce 2008. Velká část investic do nových komoditních projektů byla tažena vírou v dlouhodobý silný růst čínské ekonomiky a její poptávky po všem od ropy po železnou rudu. Po pěti letech poklesu cen komodit je dnes zřejmé, že šlo o falešné naděje a i v případě LNG je pravděpodobné, že nabídka převýší poptávku. Už nyní kupci nejsou ochotni uzavírat dlouhodobé kontrakty, kde by cena LNG byla provázána s cenou ropy. Začínají se dokonce objevovat i spotové obchody a mění se tak celá struktura trhu. 

V Asii ceny LNG prudce klesají. V únoru 2014 se pohybovaly na maximech ve výši 20,5 dolaru za mmBtu, ke konci června letošního roku byla na 5,4 dolaru za mmBtu. Došlo tak ke konvergenci s cenami evropskými. Kvůli dopravním nákladům je hodně nepravděpodobné, že australský LNG se bude prodávat u břehů Atlantiku. Bude si muset najít své kupce v Asii. Spojené státy ale mohou LNG vyvážet do Evropy, Asie i Jižní Ameriky. Nové kupce v Evropě se bude kvůli australské konkurenci snažit najít i Katar

A jak bylo uvedeno, z Evropy se pravděpodobně stane významné centrum obchodu s LNG. Nahrávají jí k tomu její kapacity na opětovné zplyňování LNG, plynovody i skladovací možnosti. Největší potenciál má v tomto smyslu Španělsko, protože je blízko Kataru i Spojeným státům. Z Evropy se pro LNG stane „destinace poslední instance“ a bude to právě ten region, kde budou stanoveny ceny této komodity. Evropský trh s LNG bude sice stále mnohem menší než ten asijský, ale karty se budou rozdávat právě tady. 

Zdroj: Reuters, Wikimedia

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688