Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Práce  |  13.06.2017 23:42:11

MPSV dá 400 milionů na investice do sociálních služeb. Žádostí je za 3,8 miliardy

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělí 400 milionů korun na investice do zařízení pro sociální služby. Zájem vysoce převyšuje možnosti resortu, jež vede Michaela Marksová. Provozovatelé sociálních zařízení podali žádosti na projekt za 3,8 miliardy, což je rekord.

Druhá nejvyšší částka za posledních 6 let bude letos investována ze strany státu do sociálních služeb. Zatímco loni to bylo 527 milionů korun, letos to bude 400. I taková částka je však nízká.

„Ministerstvo dlouhodobě upozorňuje na nutnost navýšení finančních prostředků na investice do sociálních služeb. Je důležité si uvědomit, že např. na cílovou skupinu seniorů nelze čerpat dotace z Evropských fondů, dále v je nedostatek lůžek v domovech pro seniory a jsou dlouhé čekací doby nebo je potřeba podpořit i ambulatní nebo terénní sociální služby, které se starají o seniory,“ říká ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Michaela Marksová.

Podle ministerstva je neméně důležitým argumentem i demografický vývoj naší společnosti. „Ministerstvo financí však naše argumenty odmítá a vnímá investice do sociálních služeb jako nepotřebné. Ještě v roce 2015 bylo Ministerstvem financí původně do programu alokováno pouze 27 mil. , což je absolutně nedostačující částka s ohledem na to, jaký obrovský zájem je o tento dotační titul, což jasně indikuje, že oblast investic do zařízení sociálních služeb je skutečně nutné neodkladně řešit,“ dodává Marksová.

Primární snahou MPSV je podpora veřejného a neziskového sektoru, tedy sociálních služeb, které se neobejdou bez finanční podpory z veřejných zdrojů. Každá sociální služba také musí být potřebná v daném území, a proto jsou nedílnou součástí žádosti o dotace i povinná vyjádření krajů nebo obcí.

„Soukromá zařízení, která toto vyjádření a soulad se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb, mít nebudou, budou vyřazena. Dalším fenoménem jsou i nelegální soukromá zařízení, která budou z dotačního programu také vyřazena,“ dodala ministryně. O dotaci z tohoto programu může podat žádost jakákoliv organizace, která poskytuje nebo bude poskytovat (pokud se jedná o vznik budoucí sociální služby) sociální služby.

V letošním programu je dokončena kontrola formálních a věcných náležitostí žádostí a žadatelům běží termíny pro doplnění formálních nedostatků v žádostech. „Následně probíhá věcné, technické a ekonomické hodnocení žádostí a kontrola naplnění materiálně technických standardů u žádostí stavebního charakteru. Poté budou žádosti předloženy výběrové komisi a zveřejnění výsledků předpokládáme nejdříve červenci tohoto roku,“ doplnil mluvčí resortu Petr Sulek. Podle něj je zájem o získání investiční dotace ze strany poskytovatelů sociálních služeb z národního programu je obrovský. V letošním roce celkový požadavek činí rekordních 3,8 miliardy .

Přehled čerpání v posledních 6 letech

Rok Výše prostředků alokovaných v programu
2011  53 837 000
2012  49 000 000
2013  42 500 000
2014  49 000 000
2015 227 440 000
2016 524 440 000
2017 427 440 000

 

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688