Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  22.05.2017 04:21:33

Investujete podle „zpětného zrcátka“? Sami si způsobujete stresové situace a možná se i připravujete o peníze

investování jsou spojena menší i větší rizika. Bohužel pro drobného investora, ty nejvíce „lákavé“ investice jsou často i těmi nejvíce rizikovými. Za příklad si pojďme vzít hlavní akciový index Turecka (XU100). Turecko bylo od roku 2000 hned několikrát pasováno do role investice s nejvyššími dosaženými výnosy, ale také investice, jež v daném roce vykázala jedny z největších poklesů. O výkyvech hlavního akciového indexu Turecka si můžete udělat i z níže přiloženého grafu.  

 

Zdroj: Yahoo Finance

 

Nejen Turecko, i ostatní trhy zažívají výkyvy cen

Turecké akcie zažívaly výrazné růsty v letech 2002, 2005, 2006, 2010, 2013 a naposledy v roce 2015. Pokud si na Google vyhledáte články o investicích v Turecku z výše uvedených let, téměř jistě narazíte na samou „chválu“. Jenže, jak ukazuje výše uvedený graf, index XU100 konstantně nerostl, měl i své slabší chvilky. Konkrétně se jedná o roky 2001, 2007, 2014. Podívejme se na „tučná“ a „hubená“ léta XU100 ještě jednou. Po silných růstech v roce 2006 přišel v roce 2007 propad, po růstu v roce 2013 přišel další výrazný propad. Investoři, kteří do akciového indexu Turecka vložili peníze v květnu 2013 následně museli čekat do ledna 2017, než jejich investice přestane vykazovat záporné zhodnocení! Turecko přitom není na finančních trzích žádnou anomálií, podobné rysy byste našli i akciových indexů Thajska, Ruska, Brazílie, Číny, Indie, Polska či Japonska.

Drobní investoři reagují se setrvačností několik měsíců. V době, kdy se finanční trhy odráží ode dna, mají v hlavách stále události, v jejichž důsledků došlo k poklesům. V okamžiku, kdy znovu získají odvahu investovat, kupují cenné papíry za výrazně vyšší ceny, často několik měsíců před další korekcí. V praxi pozorujeme, že odvaha investovat přichází později v případě, že poklesy trhů byl zasažen i region, v němž drobní investoři žijí. Přece jen, propady burz v Brazílii se snáší lépe než výprodeje na burze v Praze. Musíme totiž vzít v úvahu, že finanční trhy nejednají bez příčiny. Jejich poklesy přichází v době ekonomických poklesů, zhoršující se politické situace apod.“, komentuje chování investorů Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor

Jak zvýšit šanci na zisk? Základem je strategie

Drobní investoři by se měli zbavit ambice na časování trhu. Důležité informace se k nim dostávají s příliš velkým zpožděním, část jich nezískají vůbec. Navíc, s ohledem na poplatky spojené s investicemi např. do podílových fondů nedává „trading“ ekonomický smysl. Základním stavebním kamenem úspěchu na finančních trzích je tak správně zvolená strategie, tj.:
  • správně určený investiční horizont a jeho následné dodržení
  • správná diverzifikace investic a její následné respektování
  • správně zvolená investovaná částka
I v případě dodržení všech 3 výše uvedených bodů se však může stát, že na konci investičního horizontu nevyděláte tolik, kolik jste očekávali na začátku.  

Tento příspěvek má pouze informativní charakter, neslouží jako investiční doporučení.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688