Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.05.2017 13:53:37

Víkendář: Místo skutečného prezidenta tu je jen malé dítě

V určitých chvílích vypadá Donald Trump jako tvrdý autoritář, zkorumpovaný Nixon, populista či oportunista, který prosazuje pouze zájmy svých korporací. Nyní se ale nový americký prezident dostává naplno do své nové role a poskytuje dlouhé rozhovory, ze kterých je jasné, že není ani jednou ze zmíněných postav. V jádru jej totiž popisuje jeden výraz: Infantilnost. Ve svém komentáři v New York Times to píše David Brooks. Co dále?

Většina dospělých lidí zvládla ve svém životě tři základní věci, Trumpovi se to ale nepodařilo ani u jedné z nich. Nedostatečná vyspělost se tak stává dominantním rysem jeho prezidentství, hned po ní to může být nedostatek sebekontroly. První ze zmíněných věcí je schopnost zůstat v klidu. Trump je ovšem mentálně na úrovni sedmiletého chlapce, který v klidu nevydrží. Je to patrné i na jeho odpovědích v různých rozhovorech, ty jsou většinou velmi krátké, maximálně tak o dvou stech slovech. Během nich ale Trump přeskakuje od jednoho tématu k druhému a nakonec většinou skončí u toho, jak jsou k němu média nespravedlivá. 

Tato neschopnost zaměřit se na podstatné věci blokuje schopnost zvládnout základní fakta. Trump trpí pokřiveným pohledem na vlastní politiku a šíří bludy. Není schopen kontrolovat to, co říká. Impulzivně tak třeba slíbí daňovou reformu i přesto, že jeho lidé na ní v podstatě nepracují. 

Druhou dovedností, kterou většina dospělých lidí získala, ale Trump ne, je tvorba vnitřních kritérií, podle kterých posuzujeme sami sebe, naše činy, silné a slabé stránky. Trump ale podle všeho potřebuje neustálé ujišťování od někoho zvenčí, jinak není schopen být spokojený sám se sebou. Zoufale tedy hledá další a další pozitivní zpětnou vazbu a snaží se ji vytvořit i pohádkami o svých hrdinských činech. V jednom z rozhovorů tak například říká: „Během krátké doby jsem pochopil vše, co je třeba vědět o systému zdravotní péče.“ Jindy se zase chválil za „nejlepší projev, který byl kdy přednesen“ či za to, že o leteckých technologiích toho ví více než armáda.

Trump se nesnaží jen o to podvádět ostatní. Jde mu zejména o vytvoření světa, ve kterém se bude cítit dobře. To je ale svět, ve kterém lže zejména sám sobě. Je typickým představitelem takzvaného Dunning-Krugerova efektu, který se dostavuje ve chvíli, kdy je někdo tak nekompetentní, že svou nekompetenci není ani schopen pochopit a poznat ji. Trump se například domníval, že bude oslavován za vyhození Jamese Comeyho nebo že média jej začnou oslavovat poté, co vyhrál ve volbách. Je tak znovu a znovu v šoku z toho, že realita se nevyvíjí v souladu s jeho fantaziemi. 

Třetí dovedností většiny lidí je schopnost vnímat, jak uvažují ostatní. Pro Trumpa jsou ale ostatní jen černou skříňkou, která generuje obdiv nebo nesouhlas s jeho osobou. Ve výsledku jsou tak jeho činy hodně transparentní. Prostě chce, aby jej lidé měli rádi, takže v rozhovorech neustále tvrdí, že jej všichni milují. Každý jeho meeting je naplánován na čtvrt hodiny, ale nakonec trvá dvě hodiny, protože jeho partneři si jej prostě zamilují. A tak podobně. 

Tím se také vlastně dostáváme k nedávnému vyzrazení tajných zpráv Rusům. Trump jim informace neposkytl proto, že by byl ruským agentem nebo by měl nějaké špatné záměry. Učinil tak, protože nemá komunikační dovednosti, jedná impulsivně a nemá kontrolu nad tím, co říká. A nejvíce proto, že se chová jako sedmiletý kluk, který zoufale potřebuje, aby si získal uznání těch, které obdivuje. 

Když analyzujeme projevy a chování současného amerického prezidenta, máme tendenci hledat nějaký systematický proces, nějaký vzorec, který by souvisel s určitým dlouhodobým cílem. Jenže toto chování žádný takový cíl a vzorec mít nemusí. Obrovský analytický aparát celého světa se možná snaží vysvětlit chování člověka, jehož myšlenky jsou jen náhodným poletováním mušek chycených v láhvi. 

David Roberts popisuje na stránkách Voxu celou věc následovně: „Zoufale se snažíme Trumpa pochopit. Kdyby se nám to povedlo, získali bychom určitý pocit bezpečí či alespoň představu, co udělá dalšího. Co když tam ale není nic k pochopení?“ Z tohoto „nic“ pak vznikají situace, kdy Trump zradí zdroje tajných informací a je schopen ohrozit celou zemi. 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688