Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.04.2017 13:16:22

Digitální revoluce na obzoru?

Přelomový zákon, který svou významností snese srovnání se zákonem o základních registrech, tak označuje zákon o elektronické identifikaci ministerstvo vnitra. Normu nyní projednal bez připomínek Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Ředitel Odboru hlavního architekta eGovernmentu Ministerstva vnitra ČR Petr Kuchař před poslanci Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, označil projednávaný Zákon o elektronické identifikaci za přelomový především z hlediska zvýšení komfortu komunikace občanů se státem. „Jde o implementaci nařízení EU z roku 2014, které mj. říká, že od září 2018 musí členský stát umožnit identifikaci občanů z ostatních zemí Unie při přístupu k elektronickým službám daného členského státu,“ uvedl na vysvětlenou Kuchař. Připravovaný zákon není ničím, co by si vymysleli čeští úředníci, nebo poslanci, jde o aplikaci Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 ze dne 23. července 2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu.

Pro české občany to bude znamenat, že budou moci od počítače komunikovat s celou státní správou a vyřídit záležitosti, se kterými nyní musí na Czech Point, či dokonce přímo na úřad. K identifikaci jim ze začátku bude sloužit elektronický občanský průkaz, identifikační přístup k datové schránce. K projektu budou mít možnost přihlásit se i soukromoprávní poskytovatelé identifikačních služeb, pokud splní požadavky kladené zákonem a požádá o certifikaci. Stát zřídí jednotnou centrální sdílenou službu pro elektronickou identifikaci, takzvanou Národní identitní autoritu, kteroubude dle zákona provozovat Správa základních registrů. Fakticky bude tento systém fungovat v úzkém spojení s Registrem obyvatel, tedy s jedním ze základních registrů. „Jakmile se český občan přihlásí k libovolnému portálu veřejné správy a systém ho autentizuje, bude probíhat zabezpečená komunikace s úřadema bude možné vyřídit například žádost o sociální dávku,podat daňové přiznání atd. Spolehlivou elektronickou identifikaci si lze představit tak, že každý občan bude mít pro komunikaci s konkrétním úřadem unikátní identifikační číslo, které však neuvidí, pouze se prokáže některým ze svých identifikačních prostředků“, vysvětlil Kuchař.

Stejný „komfort“ budou muset české úřady poskytovat také všem obyvatelům Evropské unie. Ti, pokud budou něco potřebovat po českých úřadech, budou během přihlášení přesměrováni na národní bránu identifikačního systému jejich členského státu, tam vyberou svůj identifikačníprostředek a po zadání příslušných údajů doputují, prostřednictvím české brány a národní identitní autority, jejich údaje až na konkrétní úřad. Totéž bude fungovat i pro české občany do zahraničí, kdy se například českým občanským průkazem půjde přihlásit k portálu konkrétního úřadu v Belgii či Německu. Už nyní vnitro provozuje webovou aplikaci ověřování zahraničních certifikátů pro usnadnění ověřování certifikátů z jiných členských států Evropské unie. Ta po nahrání certifikátu ve formátu CER, DER, CRT nebo PEM vyhodnotí na základě informací publikovaných v důvěryhodných seznamech jednotlivých členských států podle nařízení EU č. 910/2014 (známé pod zkratkou nařízení eIDAS)

 140 milionů jednorázově, 57 ročně

Podle závěrečné zprávy o hodnocení dopadu regulace (RIA) tohoto zákona je pro výkon činnosti národního bodu pro identifikaci a autentizaci (NIA) schváleno pro Správu základních registrů nových 19 systemizovaných služebních míst na rok 2017 a následující. „Náklady na zajištění redundantního nepřetržitého provozu v datových centrech, zajištění služeb ServiceDesku a poskytování HotLine pro potřeby kvalifikovaných správců systémů elektronické identifikace, zajištění bezpečnosti, projektových a správních činností spojených s evidencí a administracía současně i rozvojových činností se předpokládají ve výši 56,8 milionů /rok. Náklady na veřejné rozpočty při odhadu 25 veřejnoprávních poskytovatelů on-line služeb nebo jiných činností činí 140,1 milionů jednorázových investičních a neinvestičních nákladů, provozní roční náklady orgánů veřejné moci se předpokládají 1,7 milionů , při odhadu 25 veřejnoprávních poskytovatelů on-line služeb nebo jiných činností,“ uvádí zpráva RIA.

Celý zákon je postaven na třech pilířích: kvalifikovaný správce kvalifikovaného systému (tedy provozovatel služby elektronické identifikace), kvalifikovaný poskytovatel – (provozovatel online služby – např. ČSSZ, Úřad práce, Finanční správa,…) a NIA – Národní bod elektronické identifikace (provozovaný Správou základních registrů), který zavádí univerzální chování národního identitního prostoru jako sdílenou službu státu.

Zákon počítá s tím, že se do systému bude moct přihlásit každý, kdo bude mít občanský průkaz s čipem, či identifikační údaje do datové schránky. Zavádí však také možnost pro soukromé firmy projít certifikací, po jehož absolvování budou moct nabízet svým klientům také jejich autorizované přístupy. Podle Kuchaře se očekává, že takové možnosti využijí především firmy, které mají desítky tisíc klientů a již nyní pracují s nějakými identifikačními . Typově jde podle něj o banky, či telefonní operátory. Mluví se též o zájmu asi největšího národního elektronického identifikátora, společnosti Moje ID.

Podle Kuchaře je důležitým tématem bezpečnost komunikace a sdílených dat. Lidé, kteří se rozhodnou tento systém využívat, budou pravidelně elektronicky informováni o tom, kdy a kýmbyla žádána jejich identifikace a tím získají zpětnou kontrolu nad tím, zda se někdo nepokusil zneužít jejich údaje bez jejich vědomí.

Elektronická občanka, , která nedávno prošla III. čtením v poslanecké sněmovně, bude v roli jednoho z několika možných prostředků elektronické identifikace, byť s nejvyšší úrovní záruky elektronické identifikace dle nařízení eIDAS.Ostatní prostředky, zejména ty od soukromoprávních poskytovatelů, nemusejí být certifikovány pro nejvyšší úroveň. Typicky se očekává i nižší úroveň záruky, která ale pro některé úkony, například výpisu z bodového konta řidiče, bude dostačující. Prostředky s nižší úrovní záruky nemusí být založeny pouze na fyzických prostředcích ve formě čipové katy s certifikací eIDAS, ale může se jednat například o aplikaci v mobilním telefonu a podobně.

Poslanci výboru pro veřejnou správu k návrhu zákona neměli téměř žádné připomínky, jen Josef Uhlík chtěl vědět, jak se nový zákon dotkne obcí, konkrétně, jestli s ním budou mít nějaké nové náklady. „Můžeme nabídnout identitní službu jako sdílenou komponentu, kterou obec pouze zaintegruje do svého portálu. Pokud na takový portál obce přijde občan, použije své běžné identifikační prostředky,například občanský průkaz s čipem, a obci tím odpadnou náklady se správou vlastního uživatelského kmene, které dnes musí vynakládat např. na přidělování jmen a hesel atd.a občan si zase nebude muset pamatovat mnoho různých přihlašovacích údajů do různých portálů veřejné či municipální správy„, dodal Kuchař.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688