Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  07.04.2017 18:00:05, aktualizováno 08.04.2017 11:40:50

Příští týden bude chudý na makrodata; trhy budou sledovat vývoj kolem Sýrie

Uplynulý týden byl poměrně bohatý na události s dopadem na finanční trhy. Zveřejněná makroekonomická data v průběhu týdne vyzněla spíše pozitivně, jedinou výjimkou byla březnová čísla z amerického trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst dosáhl jen 89 tisíc (oček. 170 tisíc), nezaměstnanost však klesla na 4,5 % (ze 4,7 % v únoru). Ve středu byl zveřejněn zápis z březnového zasedání Fedu, který ukázal, že již začala diskuze o snižování nafouklé bilance centrální banky. Bez výraznější reakce pak trhy přešly také vyhrocení situace v Sýrii, kde americká armáda ostřelovala syrské letiště v reakci na předchozí použití chemických zbraní. V souhrnu za celý týden hlavní akciové indexy zaznamenaly jen minimální změny a výjimkou nebyl ani hlavní index pražské burzy (PX +0,3 % na 984,5 bodů).

V Praze se pozornost upínala především k rozhodnutí ČNB ukončit více jak 3 roky trvající kurzový závazek. ČNB bude nadále pouze tlumit „nadměrné kurzové výkyvy“, což nebylo dále specifikováno. Koruna k euru posílila v bezprostřední reakci k úrovni 26,6 CZK/EUR, kolem níž nějaký čas oscilovala, a následně pokračovala v postupném posilování.

Na významné korporátní události byl tento týden slabší. Za zmínku stojí zprávy na Unipetrol a O2 CR.

Unipetrol zveřejnil modelové marže za 1Q17, které sice v meziročním srovnání mírně klesly, ale stále jsou velmi silné. Kvartální modelová rafinační marže vzrostla meziročně o 11,1 % na 4,0 USD/b. Spolu s rozdílem Brent-Ural je meziročně téměř beze změn (-3,2 %). Společná petrochemická marže je 825 EUR/t, což je o 6,8 % méně než před rokem. Příznivé makroprostředí trvá a pozitivně ovlivní čísla za 1Q17, která budou zveřejněna 27. dubna 2017. O2 CR oznámilo, že si zajistilo nový dluh ve výši 3,5 mld. . Současné zadlužení společnosti je na úrovni 0,29x (č. dluh/EBITDA). Touto transakcí by došlo k zvýšení zadlužení na úroveň 0,63x, což stále hodnotíme jako velice komfortní. Celkově hodnotíme informaci pozitivně s tím, že přiměřené zvýšení zadlužení může optimalizovat kapitálovou strukturu.

Premiantem tohoto týdne byl Philip Morris ČR (+2,97 % t/t, 13 973 ), následován operátorem O2 CR (+2,83 % t/t, 291 ), kde se dá pozitivně hodnotit nová kreditní linka. Slušně si vedla i Moneta (+2,74 % t/t, 88,15 ), jíž se blíží poslední den s dividendou (viz níže). Nejvíce klesající akcií byla CME (-3,25 % t/t, 74,5 ), která nejenže smazala veškeré zisky předchozího týdne, ale ponořila se ještě hlouběji. Na kurzu CME se negativně projevuje i slabší kurz dolaru ke koruně po ukončení intervencí ČNB (primární trh akcií CME je americký NASDAQ).

Příští týden bude na pražské burze kratší o velikonoční Velký pátek. Před tím ale budeme sledovat dividendové tituly. Moneta má poslední den s nárokem na dividendu v úterý 11.4. (dividenda 9,80 ), o den později se pak naposledy s dividendou obchoduje Komerční banka (40 ). Na domácí scéně se bude příští týden také sledovat vývoj kurzu koruny k euru v prvním týdnu po uvolnění. Zatím byl kurz spíše málo kolísavý a dva dny od uvolnění koruna zpevňovala.

Do nového týdne budou akcie vstupovat zřejmě nadále s napjatou situací v Sýrii. Negativní pro akciové trhy by bylo, pokud by Spojené státy daly najevo ochotu pokračovat v útocích či připravovat plán na svržení syrského prezidenta Bašara Asada. Poté by hrozilo prudké zhoršení vztahů s Ruskem, případně i větší vojenský konflikt v oblasti. V pátek byla rovněž zveřejněna slabá data z amerického trhu práce (+98 tis. prac. míst vs. oček. +170 tis.). Oba tyto faktory naopak prospívají defenzivním aktivům jako dluhopisům a zlatu. Na druhou stranu může akciím pomoci začátek výsledkové sezóny za 1. kvartál v USA. Ta začne ve čtvrtek bankami JP Morgan a Citigroup. Výsledky za 4. čtvrtletí 2016 přitom byly pro banky pozitivní. Na příští týden máme spíše opatrný výhled s tím, že dosavadní dobrý sentiment na akciích (hlavně v USA) bude zřejmě brzděn zmíněnými riziky. V pátek 14.4. budou burzy v USA a v Evropě zavřené kvůli Velikonocím.

Příští týden bude spíše chudý na makroekonomická data. V úterý budou investoři sledovat německý index ZEW (očekávání finančního trhu), který má být téměř beze změny na 77,5 bodech. V USA budou ve čtvrtek zveřejněny tradiční počáteční žádosti podporu v nezaměstnanosti (oček. 245 tis. po 234 tis.) a spotřebitelská důvěra od Univ. v Michiganu (oček. za duben 96,8 po 96,9 b.). Podstatné budou maloobchodní tržby v pátek, kde se čeká nadále slabý výsledek: 0% změna za březen po +0,1 % v únoru. V Číně budou ve čtvrtek sledována data ze zahr. obchodu za březen (oček. dovozy +15,5 %, vývozy +3,4 % v USD).


Pavel Ryska


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688