Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.04.2017 12:36:03

Řecko je znovu na scéně. Na Maltě se rozhoduje o jeho krachu

Řecká krize se znovu dostává na pořad dne. Není divu. 7. duben 2017 je totiž pro řeckou vládu klíčovým dnem, který má rozhodnout o tom, zda země dostane další peníze ze záchranného balíku, nebo za pár měsíců zbankrotuje.

Dluhový poker o budoucnost Řecka si dnes zahrají na Maltě ministři financí eurozóny, chcete-li euroskupiny. Pokud strážci státních kas eurozóny dojdou k rozhodnutí, že Řecko už žádnou pomoc nedostane, lze zřejmě čekat nejen krach Řecka, ale i jeho následný odchod z eurozóny a Evropské unie.

MMF Evropě: Zmírněte dluh Řecka

Jeden z hlavních věřitelů Řecka, Mezinárodní měnový fond (MMF) proto říká, že v současném stavu je řecký dluh neudržitelný a může do roku 2060 dosáhnout téměř 300 procent hrubého domácího produktu (HDP) a navrhuje Evropě zmírnit řecké dluhového břemene. Veřejný dluh Řecka dosahuje aktuálně zhruba 330 miliard eur, což představuje téměř 180 procent HDP.

Na otázku, zda je krach Řecka skutečně reálný, je možnou odpovědí to, o co se hraje – Řecko potřebuje co nejdříve další peníze z v pořadí již třetího záchranného balíčku v hodnotě 86 miliard eur. Premiér Řecka Alexis Tsipras médiím řekl, že pokud peníze nedostane, je připraven svolat mimořádný summit EU. Jenže - na zdlouhavé jednání v této chvíli už nezbývá mnoho času. V červenci totiž mají Atény splatit dluhy ve výši více než 8 miliard eur. K tomu ale potřebují poslední tranši dohodnuté pomoci ve výši 6,1 miliardy eur. A tu získají až poté, co bude schválena druhá revize záchranného balíku. Spolu s ním by řecká vláda mohla získat i souhlas Evropské centrální banky na nákupy řeckých dluhopisů v rámci svého programu kvantitativního uvolňování, což by výrazně pomohlo nákladům na správu dluhu.

Kdo z koho. Bude jasno po dnešku?

Podle analytiků stojí ale proti zdánlivě jednoduchému návrhu protiargument v podobě tvrzení, že Řecko se i přes finanční pomoc potýká s růstem veřejného zadlužení. V roce 2016 dosáhlo téměř 184 procent hrubého domácího produktu a zmírnit katastrofická čísla nepomohla ani masivní restrukturalizace soukromého sektoru v letech 2011 a 2012 a řada úlev od mezinárodních věřitelů. I proto je aktuální návrh MMF na zmírnění řeckého zadlužení vnímán obezřetně. Instituce nicméně uvedla, že řecké zadlužení by mohlo do roku 2030 dosáhnout zhruba 160 % HDP. Počítá se ale s tím, že země dokončení reformy. A to je problém.

Kabinet Alexise Tsiprase je rezolutně odmítá i přes jasný vzkaz věřitelů o tom, že bez reforem žádné peníze nebudou. Věřitelé poukazují na to, že i přes snížení deficitu primárního a běžného účtu se zemi nepodařilo vrátit se k udržitelnému růstu. Ten se od roku 2008 snížil o více než 25 procent. V roce 2016 byl ekonomický růst nulový. A dodatečné škrty by mělo Řecko podle věřitelů uskutečnit v objemu dvou procent HDP, vyjádřeno v penězích za 3,6 miliardy eur. Analytici upozorňují i na vysokou míru nezaměstnanosti, která dosahuje až 23 %, která nepříznivě ovlivňuje nejen schopnost splácet dluhy, ale tlačí i na běžné výdaje lidí. Je tak evidentní, že o Řecku budeme ještě slyšet v tomto roce dost.

(Zdroj: ANA, Reuters, Bloomberg)


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688