Jarní únava: jak zatočit s jarní únavou

Jarní únavu zdoláme zdravě

Jarní probuzení ze zimního spánku, vyžaduje víc než jen pár slunečních paprsků. Obzvlášť, když se zpod mraků objeví jen občas a na chvíli. Vyhrát boj s jarní únavou ale není nic nemožného. Naopak! Stačí pár jednoduchých návyků, které dodají spoustu energie. Podle odborníků se člověk musí zamyslet zejména nad životosprávou. Přinášíme spolu s nimi několik jednoduchých rad a tipů.

Studená sprcha

Vyzkoušejte studenou sprchu po ránu. Uvidíte, že vás do energického dne jednoduše nakopne. Na závěr zkuste střídat horkou a studenou vodu. Nejprve nastavte vodu vlažnou, aby nedocházelo ke zbytečné dehydrataci pokožky. Posledních pár minut se ale sprchujte minutu horkou vodou a dvacet vteřin vodou studenou. Zopakujte dvakrát nebo třikrát – povzbudíte lymfatický systém, cirkulaci krve i detoxikaci organismu.

Pestrý talíř

Barevná duha po dešti vyvolá úsměv snad v každém z nás. A pestrobarevný talíř na nás působí stejně pozitivně. „Jídelníček obohacený o ovoce a zeleninu všech barev dodá našemu tělu všechny potřebné látky a vitaminy. Naopak vynechejte těžká smažená jídla, přeslazené pokrmy a snižte příjem masa a mléčných produktů. Tento krok vás navíc přiměje zkoušet nová zajímavá jídla a přidat na menu třeba také luštěniny, které jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny i minerálních látek,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Dopřejte si sezónní plody jara, například ředkvičky či polníček. Případně celoročně cibuli, česnek, mrkev, celer, zelí, pórek, brambory a další. Pozdní jaro, čili v květnu a červnu saláty, špenát, brokolici, rajčata, hrášek či cuketu a okurky.

Superpotravina jménem konopí

Konopí je čím dál více zařazováno do života. Nejen v podobě kosmetických produktů, ale ocenit jeho vlastnosti můžete i zařazením do jídelníčku. Zkuste třeba konopné semínko. „Nastal čas znovu začlenit semena do našeho každodenního jídelníčku a uvědomit si životodárnou energii, kterou poskytují pro náš zdravý a spokojený život,“ uvádí odborník na konopnou výživu z Carun Pharmacy Jiří Stabla. Semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra.

Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1 : 3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Konopný olej obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny. Dále sacharidy převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. „Neupravená surová semínka sypu na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti,“ dává tip Jiří Stabla z konopnyshop.cz. 

Voda je základ

Voda je základ života. Není divu, že je nedílnou součástí těla a podmínkou pro správné fungování organismu. Rozpouštějí se v ní přijímané živiny, pomáhá regulovat tělesnou teplotu i fungování trávicích procesů, vyplavuje z těla škodlivé látky a celkově zajišťuje správné fungování našeho organismu. Denní příjem tekutin, a to nejen čisté vody, by se měl pohybovat mezi 2 a 3 litry.

Zkuste do pitného režimu zařadit japonský jemně mletý čaj Matcha. Tak probudíte nejen vaši mysl, ale podpoříte i pochody v těle probíhající. „Čaj Matcha dodává našemu tělu řadu důležitých živin. Je bohatý na katechiny, vlákninu, živiny i vitaminy A a C,“ říká Petr Patočka, odborník na Matcha z Matcha Tea.cz. 

Místo kávy raději MatchaTea

Káva je návyková a mnohdy věříte, že bez ní den nezvládnete. Sice vám rychle dodá energii, ale stejně tak rychle i její účinky vymizí. Proto zkuste změnu. MatchaTea obsahuje kofein nazývaný v čaji thein a další látku podobnou kofeinu – theofylin, které vás rozhodně postaví na nohy. Věděli to již dávní samurajové.

„Energii do těla dodávají postupně po dobu až 6ti hodin. Látky pomáhají oddalovat únavu a pocit vyčerpanosti. Oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky. Člověka neprovází nervozita. Dostupné studie navíc prokázaly, že kvalitní japonský čaj obsahuje mnohem více antioxidantů než například káva,“ říká Patočka.

Odpolední únava

S čím se určitě každý z nás setkal, je únava odpolední. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne. Zkuste přemýšlet nad skladbou vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je. Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě. „Právě proto obědvejte lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Jezte např. drůbeží maso, ryby a luštěniny s přílohou jako je rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva, vše doplněné samozřejmě o zeleninu. Talíř by měl být poskládán tak, že 1/3 bude tvořit bílkovina, 1/3 zelenina a poslední 1/3 sacharidová příloha,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky