Jak barvně sladit dveře: tipy, kterými se můžete inspirovat

Sladěné dveře dodají bytu charakter Blíží se období, ve kterém začnou kvést květiny i stromy a příroda se rozzáří všemi možnými barvami. S barevnými kombinacemi si ale můžete vyhrát i přímo ve vaší domácnosti. Jedním z důležitých, avšak často opomíjených prvků, jsou dveře. Volba barvy dveří je především otázkou individuálního výběru a vkusu a proto je těžké, stanovit pro ni jednoznačná pravidla. Existuje však několik časem prověřených zásad, které je dobré ctít.

Slaďte dveře s podlahou

Základním pravidlem je, že barva dveří by měla ladit k podlaze. Obvykle se doporučuje použít stejnou barvu, ale zároveň mírně odlišný odstín. Při použití naprosto identické barvy by mohl interiér působit fádně a nemoderně. Platí, že svěží vzhled zajistí dveře se světlejším odstínem. Maximálního sladění podlahy a dveří zase dosáhneme použitím stejného dekoru.

Uzpůsobte barvu dveří velikosti bytu

V zásadě platí, že pokud máte menší byt, pak ho světlejší dveře opticky zvětší. Naproti tomu v domě s velkými místnostmi si můžete dovolit dveře tmavších odstínů. Ve velkých pokojích či halách tmavší dveře vyniknou a nemusíte se bát, že by prostor působil stísňujícím dojmem.

Sjednoťte barvy v bytě

Kdybyste měli obývací pokoj laděný do fialova, kuchyň do zelena, ložnici do oranžova a sociální zázemí do modra, cítili byste se nejspíše jako v cirkusovém šapitó. Obecně platí, že je dobré v domácnosti opakovat maximálně tři dominantní barvy. A kdyby vám byly 3 barvy málo, můžete je jednoduše ladit do různé intenzity a sytosti. Pravidlo barevné jednoduchosti platí v případě dveří o to víc. Všechny interiérové dveře by měli být jednotně barevně sladěné. Pouze u vstupních dveří nic nezkazíte, když je odlišíte použitím trochu jiného odstínu. Současně si nemusíte lámat hlavu s tím, že by vstupní dveře kvůli sladění s ostatními dveřmi v bytě působili rušivě vně bytu. „Solidní výrobci vstupních dveří umožňují zvolit venkovní povrch v jiné barvě, než ten vnitřní. Venkovní část tak můžete barevně sjednotit se sousedy a zevnitř použít zcela jinou povrchovou úpravu“ říká expert bezpečnostních dveří Sherlock Pavel Hiršl. 

Vsaďte na kvalitu

Dveře ve vašem bytě neměníte každý rok, a proto se je vyplatí nakupovat od ověřených prodejců. Oproti levným dveřím, které můžete nakoupit v obchodních domech, se liší zejména odolností a stavbou vnitřní konstrukce. „Výrobky od ověřených prodejců mohou být sice dražší, ale zajistí maximální stálost barev“ dodává Pavel Hiršl. U vstupních dveří to platí dvojnásob. Kvalitní vstupní dveře nechrání jen vaše klidné spaní, ale plnohodnotně plní i estetickou funkci.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky