Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2017 10:19:10

Víkendář: Tenhle prezident je tím nejlepším, co mohlo demokracii potkat

Existují dva způsoby, jak se dívat na dopad, který má vláda Donalda Trumpa na americkou demokracii. První z nich tvrdí, že nový prezident představuje kvůli útokům na novináře, federální soudce a ústavní zákony hrozbu pro celou zemi. Podle druhého pohledu je ale Trump tím nejlepším, co se americkému společenskému a politickému ekosystému stalo za několik posledních desetiletí.

Zmíněné dva pohledy se navzájem nevylučují. Naopak spolu navzájem souvisejí. Prezidentovy útoky na zavedené instituce vyvolávají imunitní reakci na celé politické scéně a aktivují jeho oponenty. Od počátku sedmdesátých let byl přitom patrný opačný trend – angažovanost veřejnosti ve věcech politických se postupně snižovala. Ekonomická nerovnost živila nerovnost politickou a společnost reagovala tím, že se od politiky odtrhla. Nyní se ale dřívější cynikové opět aktivovali a účastní se masových protestů.

Trumpovi voliči zase jeho zvolením získali hlas, který již dávno neměli (a někteří z nich nikdy). Nového prezidenta volily komunity, které byly kosmopolitními elitami dlouhodobě ignorovány a odsuzovány. Trumpovi zastánci jsou tak nyní také ochotni zvednout svůj hlas na jeho podporu. Mimo to Trump zvedl vlnu zájmu o diskusní kroužky, návštěvu politických klubů a podobně. Na Googlu prudce roste počet vyhledávání u témat, která se týkají aktuálního politického vývoje.

Je důležité zmínit, že růst zájmu společnosti o veřejný život a politiku není omezen na konkrétní skupiny či zastánce nějakého politického směru. Trumpovy politiky se například obává i řada libertariánů a konzervativců, které nyní těší obnovený zájem společnosti o myšlenky svobody a omezení moci vlády.

Celý tento proud nové energie, který je nyní jasně patrný, se začal vzdouvat dlouho před nástupem Donalda Trumpa na americké prezidentské křeslo. A není omezen pouze na Spojené státy. Patří k němu i brexit či arabské jaro. Žijeme ve věku, kdy se lidé začínají sami organizovat, moc přichází zdola a ohroženy jsou staré politické monopoly a zaběhlé pořádky. I samo zvolení Trumpa je toho důkazem. A tyto změny budou patrně pokračovat i v době, kdy již u moci nebude.

Pokaždé, když Trump hovoří proti nějaké menšině, připomíná nám to fakt, že demokracie samotná není dostatečná. Jak tvrdil Abraham Lincoln, demokratický proces a vláda většiny jsou legitimní pouze v případě, že je doprovází smysl pro morálku. Ve Spojených státech se toto téma opět tlačí do popředí. Nový prezident a jeho lidé budou morální a společenské normy stále více ohrožovat. Díky Trumpovi se totiž nakonec ukáže, že společnost je proti takovému viru odolná.

Autor: Eric Liu

(Zdroj: The Atlantic)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688