Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.02.2017 17:13:29

Týden na pražské burze? Tvrdé masáži odolala O2, na střídačce Moneta

Výlet na roční maxima, pak oddech. Prezident Zeman podepsal protikuřácký zákon. ČSSD vytasila zvláštní daň, kterou chce uvalit na banky. Výjimka pro tendr na dostavbu Dukovan. I to byla témata, která protnula právě končící obchodní týden na pražské burze. Index PX v něm zpevnil o zhruba 0,6 procenta a z jednotlivých titulů se vítězem staly politiky zkoušené akcie operátora O2 a nejztrátovějším titulem týdne naopak banka Moneta.

Pohled na týdenní bilanci pražské burze nabízí posun indexu PX k úrovni 970 bodů a více než 3% zisk pro akcie O2, které se posunuly k 278 korunám za akcii. Z týdne, ve kterém se pravidelně střídaly denní zisky a ztráty, se solidním 2,6% zhodnocením odcházejí také akcie mediální skupiny CETV. Nikoli nezajímavý je také více než 2% zisk akcií ČEZ, které se odpoutaly od mety 430 korun směrem ke 440 korunám. Dařilo se také Pegasu, Kofole či akciím pojišťovny VIG.

Koho vidíme na sestupné straně v rámci indexu PX ? S odstupem a ztrátou více než 4 % pod 85 korunami akcie banky Moneta a drobným ústupem také Fortunu a Stock.

„Pražská“ zpráva týdne? Bezpochyby socialistické předvolební eso v podobě zvláštní daně, uvalené na banky, se kterou přišel premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Šance na úspěch? S ohledem na rozložení politických sil (podpora jen ze strany komunistů) mizivá. Podle analytiků Patrie i dalších hlasů z trhu i postojů samotných lídrů dalších politických stran. Bankovní tituly na pražské burze jak vidno ale přibrzdit zpráva zvládla – k -4 % Monety se přidává jen nepatný týdenní zisk Erste i Komerční banky.

Prezident Miloš Zeman v tomto týdnu podepsal protikuřácký zákon. Od 31. května bude platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma, která logicky zasahuje tuzemský Philip Morris, obchodovaný na pražské burze – či mírněji, dotýká se jej - možná skončí u Ústavního soudu. Napadnout ji chce místopředseda Senátu a silný kuřák Jaroslav Kubera z ODS.

Na přetřes se dostalo rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. ČR debatuje s Evropskou komisí o výjimku, v rámci které by nemusela na dostavbu JEDU vypisovat tendr. Ministr průmyslu a obchodu Mládek by si přál zapojení co nejvíce domácích dodavatelů, v národním zájmu. Česko chce u Evropské komise vyjednat takzvanou sektorovou výjimku. Zadavatel by pak měl volné ruce při stanovování parametrů výběru dodavatelů.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688