Dan Karpíšek (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.04.2002 18:02:03

Makroekonomika: Český statistický úřad oznámil v tomto týdnu pozitivní údaje. Jednalo se především o vývoj...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.4.2002

      Český statistický úřad oznámil v tomto týdnu pozitivní údaje. Jednalo se především o vývoj spotřebitelských a průmyslových cen, průmyslové a stavební výroby a o vývoj investiční pozice a zadluženosti ČR. Ekonomika vykazuje slušný růst při absenci inflačních tlaků.

       V úterý zveřejnil Český statistický úřad výsledek březnové inflace. Ceny se oproti únoru snížily o -0,1%. Meziroční dynamika poklesla na 3,7%.
Čísla byla pozitivní, nicméně pro nás byla jistým překvapením. O toto překvapení se postaraly především ceny potravin, které poklesly o -0,6% m/m. Týdenní šetření cen potravin naopak poukazovaly spíše na růst. Dále k poklesu přispělo očekávané snížení cen ve skupině rekreace a kultura (-0,6% m/m). Oproti očekávání ale nedošlo k vyššímu růstu cen ve skupině doprava. Ceny se zvýšily pouze o 0,3% m/m a vyššího růstu se tak dočkáme až příštím měsíci.

       V dalších měsících bychom měli vidět pokračování již odstartovaného klesajícího trendu CPI. Inflace by se měla v polovině roku dostat výrazněji pod hladinu 3,0%. Poté by mělo dojít k obratu ve vývoji a inflace by měla postupně stoupat k úrovni 3,6%. Tento vývoj by neměl centrální banku nutit k žádným krokům. Přestože by zejména současný vývoj kurzu koruny mohl vést k jistým spekulacím na uvolnění monetární podmínek, my předpokládáme, že úrokové sazby zůstanou nezměněné.

       Stavební výroba si v únoru oproti původním očekáváním výrazně polepšila, a to o 13,8% y/y.
Meziměsíční sezónně očištěný index činil 5,4%. Lepších výsledků dosáhlo stavebnictví opět díky příznivějšímu počasí, a to navzdory vysokému statistickému základu minulého roku. Inženýrské stavitelství si připsalo 16,6% y/y, pozemní stavitelství 12,8% y/y. Růst stavební výroby zaznamenala jak nová výstavba, rekonstrukce a modernizace, tak i opravy a údržba.

       V úterý zveřejnilo MPSV také další vývoj míry nezaměstnanosti - snížení na březnových 9,1%. V březnu jsme tak byli svědky očekávaného zlepšení situace na trhu práce, které bylo způsobeno především vytvářením nových pracovních míst sezónního charakteru. Ke snížení nezaměstnanosti přispělo i příznivé březnové počasí. V meziročním srovnání je ale situace horší, na trhu práce se stále projevuje vliv zpomalení evropské (především německé) ekonomiky a vliv silné koruny. Na jedno volné pracovní místo připadá nyní 9,6 uchazeče (v únoru 9,8).

       V průběhu týdne zveřejnila také ČNB vývoj investiční pozice ČR vůči zahraničí a vývoj zahraniční zadluženosti. Saldo investiční pozice se v roce 2001 prohloubilo na -247,8mld . Za prohloubením salda stojí především na straně pasiv příliv přímých zahraničních investic (152,0mld ). Na straně aktiv (88,3mld ) došlo především k odlivu krátkodobých investic obchodních bank (45,5mld ) a k nárůstu devizových rezerv ČNB v důsledku devizových intervencí (23,2mld ). Zahraniční zadluženost ČR se v roce 2001 snížila o 30,4mld na 786,7mld . V poměru k HDP klesla zadluženost pod úroveň 40% na 37%. V průběhu roku došlo ke zvýšení podílu dlouhodobé zadluženosti. Více než 60% dluhu představují závazky podnikové sféry. Splátky včetně úroků ve výši 132,3mld představují cca 8,6% ročního exportu zboží a služeb.

       Ve čtvrtek oznámil ČSÚ výsledky z průmyslu. Průmyslová výroba se v únoru podle ČSÚ zvýšila o 5,8% y/y. Průmyslové tržby vzrostly o 3,8% y/y. Výsledek průmyslové výroby tak opět příjemně překvapil, data zatím nepotvrdila negativní vliv silné koruny. Z hlediska struktury si nejlépe vedla tradičně výroba elektrických a optických přístrojů (25,2% y/y) a gumárenský a plastikářský průmysl (14,3% y/y). Naopak útlum pokračoval v kožedělném průmyslu (-9,7% y/y) a v textilním průmyslu (-2,9% y/y). Data z průmyslu také potvrzují, že se příznivě projevuje přítomnost zahraničních vlastníků, kteří usnadňují hledání odbytiště. Zároveň je ale třeba upozornit, že pozitivnější výsledky jsou způsobeny revizí vah používaných ve výpočtu IPP. Údaje za minulý rok ČSÚ ještě nerevidoval.

       Koncem týdne ČSÚ zveřejnil březnové průmyslové ceny. Ty se oproti únoru nezměnily. Jelikož průmyslové ceny v minulém roce rostly, došlo k dalšímu poklesu meziročního tempa. Meziročně jsou ceny nižší o -0,2%. Za poklesem meziroční dynamiky stojí především tři faktory. Stále jsou to výrazně nižší ceny ropy a odvozených produktů, celosvětové ochlazení a tudíž nižší poptávka a výrazné posilování kurzu koruny. Pohled na strukturu meziměsíčního cenového vývoje ale ukazuje, že první faktor snižuje svůj vliv s tím, jak ceny v sektoru koksování a rafinérského zpracování ropy reagují na výrazné růsty cen ropy. Pozitivně se projevuje posilování koruny, výrobci exportovatelného zboží (dopravní prostředky, elektrické a optické přístroje) ponechaly své ceny nezměněné. Pozitivně působil také pokles cen v sektoru dobývání nerostných surovin (-0,6% m/m).

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688