České hory jsou přecpané, místní mají velké tržby

TNBiz, 5.2.2017

Lipno, Pec pod Sněžkou nebo Vítkovice v Krkonoších, kam vyrazíte, všude je plno. "Veškeré ubytovací kapacity v celých Vítkovicích v Krkonoších mají vyprodáno," potvrdil Tomáš John, místostarosta obce Vítkovice v Krkonoších.

Pec pod Sněžkou má 600 stálých obyvatel. Teď je tu ale dvacetkrát víc lidí. Jedenáctitisícová ubytovací kapacita je beznadějně zaplněná a další tisíce lidí jsou jednodenní návštěvníci. Právě v těchto dnech začínají (hned po Silvestru) nejlukrativnější týdny v roce. Letos jsou vylepšené o to, že byste jen těžko hledali středisko, kde se nedá lyžovat.

Na desetitisíce návštěvníků se připravovali v horských střediscích měsíce. A restaurace, hotely a lyžařské školy se přetahovaly o sezonní zaměstnance. "V Peci máme zatím tak 25 instruktorů, ale potřebovali bychom na ty nadcházející týdny stav navýšit tak na 45 - 50 lidí," řekl TV Nova Jiří Matějů z lyžařské školy v Peci pod Sněžkou.

Skiareál Aldrov vlastní obec Vítkovice v Krkonoších. Loni sezonu kvůli nedostatku sněhu zahájili až v lednu, ale nadcházející týdny díru v obecním rozpočtu určitě zalepí. "Finanční prostředky použijeme pro rozvoj obce, na kanalizaci," plánuje místostarosta Tomáš John.

Přesto u vleků na dlouhé fronty nenarazíte. Lanovky na sjezdovky dostanou tisíce lyžařů za hodinu. O to méně místa je pak na svahu. Zato strážci přírody i policisté se jarních prázdnin obávají. Už včera večer hlídky číhaly na nezodpovědné řidiče skútrů a čtyřkolek. Ti ohrožují lyžaře a turisty, a navíc bez skrupulí ničí přírodu i v první zóně KRNAPU.

Předpověď počasí je pro milovníky zimy příznivá - zima nekončí! Dnes sice vysvitne sluníčko a teploty se dostanou až k pěti stupňům, od úterý se už ale zase očekává celodenní mráz. A s ním přijde i sněžení.

Mrazivý by měl být i celý únor. V druhé polovině měsíce se už ale denní teploty budou dostávat lehce nad nulu a zatím se nečeká výraznější sněžení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky