Staré bomby z války: kde v Česku ještě číhají staré bomby a kolik jich je?

TNBiz, 23.1.2017
Kde mohou být i dnes válečné bomby?

Války, a zejména ta druhá světová, které se přes území Česka přehnaly, zanechaly zdejším generacím nebezpečné a nechtěné "suvenýry". Pod našima nohama se skrývají stovky a stovky kusů nevybuchlé munice, raket, granátů nebo bomb.

Právě výjezdy k takovým nebezpečným nálezům patří mezi jednu z hlavních náplní práce pyrotechniků. Ti se teď "pochlubili" výsledky za celý loňský rok 2016 a připomněli některé nejzávažnější případy.

Policejní pyrotechnici v roce 2016 vyjeli celkem k 1708 případům. Z toho bylo 1555 výjezdů na nálezy munice a výbušnin, 137 výjezdů k nálezům podezřelých předmětů a nástražných výbušných předmětů a 16 anonymním oznámením. "I přes opakované teroristické útoky v zahraničí s použitím výbušnin, došlo v České republice k poklesu počtu výjezdů policejních pyrotechniků," upozornil na fakta ze statistiky mluvčí policejního prezidia Petr Habenicht.

"K poklesu výjezdů na nálezy munice a výbušnin dochází i přes skutečnost, že byla zahájena pyrotechnická asanace lokality Boří les na Břeclavsku, kde za rok 2016 našli pyrotechnici 508 pozůstatků válečné munice. Nejčastějším nálezem jsou dělostřelecké granáty ráže od 30 milimetrů, což jsou střely do kanonu. Největší nález byl ráže 210 milimetrů, vážící 115 kilogramů s obsahem 13 kilogramů trhaviny," dodal policejní mluvčí.

Jedním z nejzajímavějších nálezů, ke kterému pyrotechnici v loňském roce vyjížděli, byla letecká puma z 2. světové války vážící téměř půl tuny. Tuto pumu nalezl na Mostecku tzv. hledač pokladů. Jelikož se jednalo o leteckou pumu s velkým smrtícím účinkem, policisté z důvodu bezpečnosti všech občanů evakuovali prostor v okolí 1500 metrů od místa nálezu. Na přepravu nálezu použili i novou Tatru 815, která po zneškodnění pumy (vyjmutí iniciátoru) za pomoci navijáku přemístila pumu do speciálního kontejneru.

Ani tato obrovská puma nemusí být v Česku ojedinělá. Podle vojenského historika Lubora Václavů se dá očekávat, že podobných náloží se v České republice skrývá mnohem více. "Nevybuchlých pum tu mohou být desítky, ne-li stovky," řekl TN.cz Lubor Václavů.

Mezi nejvíce probírané nálety na území České republiky patří po Mostu plzeňská Škodovka, Praha nebo třeba Pardubice. "Praha byla bombardovaná třikrát, pětkrát byl bombardovaný Kolín, kvůli rafinerii Pardubice, kvůli rafinerii na syntetický benzin Most," shrnul Václavů.

Na všech lokalitách, na které se bombardéry zaměřovaly, je možné očekávat, že se pod zemí skrývají další nevybuchlé pumy. Přehled takových míst v Česku najdete v naší mapě výše.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky