Nově zpoplatněné silnice: další úseky kde zaplatíme

TNBiz, 10.1.2017

Už za tři roky by mohlo být zpoplatněno 1130 silnic I. třídy, dohromady by tedy po Česku platila nákladní auta mýto na 2300 kilometrech. Podívejte se v naší tabulce a mapě, kde stát plánuje nově vybírat.

Které jsou nově zpoplatněné silnice?











Návrh se ale nelíbí vládní ČSSD, která by přidala stovky, možná i tisíce kilometrů. Podle dopravců a podnikatelů je naopak číslo moc velké. Sama společnost Deloitte Advisory, která analýzu zpracovala, by zpoplatnila zhruba 450 kilometrů.

Jako projektový manažer ale musela splnit zadání vlády. "Vláda nám zadala hledat rozšíření mýta v rozsahu 850 až 3000 km. V tomto smyslu jsme nechali mýtného manažera, aby určil, co je pro stát nejvýhodnější," uvedl Ťok. Ministerstvo pak vybralo třetí návrh, který doporučil zpoplatnit 900 km.

Návrhu ale zatím brání několik překážek. Ministerstvo dopravy by mělo do půlky roku vypsat velký tendr na výběr mýta po roce 2019. "V něm budeme mj. pracovat s těmito parametry pro zpoplatnění I. tříd od 1. 1. 2020," sdělil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Ministr dopravy Dan Ťok chce také nejdříve všechno vyřešit s kraji a obcemi, kterých by se nové úseky týkaly. "Probereme to s Asociací krajů a městy a obcemi, abychom jim vysvětlili, proč jejich silnice na seznamu není, nebo je," řekl Ťok. Počítá i s debatou o možných přesunech na seznamu.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Za deset let se na mýtném vybralo 77,5 miliardy korun.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky