Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.12.2016 09:13:28

Rozbřesk – Italské referendum - na co se připravit?

O víkendu proběhne klíčové ústavní referendum v Itálii, které v případě neúspěchu může skončit pádem vlády Matea Renziho a ve finále teoreticky až vypsáním předčasných voleb. To by nebylo nic příjemného především pro italské banky, které se pokoušejí pročistit bilance od špatných úvěrů a lovit na trzích dodatečný kapitál. Na co se o víkendu dívat a co rozhodne o tom, jak si výsledky referenda přeloží trhy?

Pokud budou změny ústavy v referendu zamítnuty (náš hlavní scénář), očekáváme že minimálně první reakce trhů bude negativní. Klíčové ale bude sledovat další politický vývoj po referendu - pravděpodobnou rezignaci premiéra Renziho, hledání dočasného nástupce a eventuální vypsání nových předčasných voleb. Pro trhy by bylo do jisté míry úlevou, kdyby účast v referendu (v případě negativního výsledku) byla nízká a prezident Mattarella jako dočasného premiéra vybral opět Renziho. Bezesporu uklidňujícím dojmem by zapůsobilo také pozdější vypsání předčasných voleb - pokud mají být vypsány, pro trhy platí čím později, tím lépe. Důležité také je, aby se přechodné vládě mezitím podařilo znovu změnit volební zákon a upustit v něm od většinových prvků - při stávající podobě je riziko vzniku silné populistické vlády po nových volbách příliš vysoké.

Zkušení investoři a tržní hráči ale samozřejmě ví, že zatímco politická jednání jsou pomalá, tak trhy jsou rychlé a potřebují si udělat obrázek hned. Řada z politických hádanek (předčasné volby, volební zákon) zůstane delší dobu nezodpovězena. Pro trhy tedy bude bezprostředně klíčové především to, zda nová politická nejistota výrazně neohrozí restrukturalizační plány italských bank. Řada z nich již dnes horko těžko na trhu loví nový kapitál. Klíčové bude sledovat, zda ratingová agentura DBRS nesrazí po referendu italský rating do “béčkových” vod - to by mohlo zesláblým italským bankám zdražit financování. Uvidí se také, jak v eventuální politické nejistotě trhy přijmou restrukturalizační plán největší italské banky Unicredit (13.12.). Na druhé straně tu je ale ECB, která na svém zasedání (8.12.) může brzy novými opatřeními jakékoliv eskalující napětí na italském trhu mírnit.

FOREX

Region

Regionální měny jsou i nadále pod tlakem. Včera během dne nepatrně oslabovala i koruna a forint se zlotým ztrácely půdu pod nohama výrazněji. Polský zlotý navzdory první nezáporné inflaci za posledního dva a půl roku a lepšímu než očekávanému výsledku podnikatelské nálady za listopad včera oslabil na nová minima od června, kdy po brexitu krátce vyskočil nad EUR/PLN 4,50.

Dnes může zlotý tuto hranici opět testovat. V centru pozornosti jsou data z amerického trhu práce (a potenciální růst výnosů vzhledem k překvapení v případě obdobného reportu ADP) a S&P navíc dnes reviduje polský rating (agenturu možná ani tak nebude trápit nakonec stabilní centrální banka jako spíš horší fiskální disciplína).

V Česku dnes přitáhne pozornost revize bleskového odhadu HDP za třetí kvartál spojená se zveřejněním detailů.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru sice včera odpoledne opět propadl pod hranici 1,06, k čemuž mu dopomohla relativně dobrá americká data (ISM v průmyslu, výdaje ve stavebnictví), ale dnes ráno se již obchoduje o figuru výše. Důvody pozitivní korekce mohou ležet jak v poklesu dolarových úrokových sazeb, tak možná v oznámení nepopulárního francouzského prezidenta, že na jaře 2017 nebude obhajovat svůj post.

Dnešek bude samozřejmě o amerických statistikách z trhu práce, které podle našich odhadů mohou trh lehce zklamat a jen dále přiživit výše uvedenou korekci eurodolaru. Nicméně v závětří čeká nedělní referendum v Itálii, které může přinést pád italské vlády a problémy italským bankám. Takže je otázkou, zdali trh bude připraven držet přes víkend dlouhé pozice v eurech.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688