Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.11.2016 17:04:14

Italská zkouška obra Atláse

Pád, nákaza, panika. To by mohlo hrozit, pokud Italové v nevinně vyhlížejícím referendu odmítnou ústavní reformy. Chystaná sanace starobylé banky Monte dei Paschi by pak mohla skončit v koši a věřitelům dalších chronicky churavějících italských bank rudé čáry v účetnictví.

Itálie má osm bank, o kterých se ví, že jsou ve větší nebo menší míře v tísni. Je to Monte dei Paschi di Siena, nejstarší, a, měřeno objemem aktiv třetí největší banka Itálie, dále středně velké banky Popolare di Vicenza, Veneto Banca a Carige a čtyři malé banky Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche a CariFerrara.

Atlas a nucené odpisy

Italský premiér Matteo Renzi je pro to, aby se jejich problémy řešily na tržní bázi. To zahrnuje plán americké banky JPMorgan na rekapitalizaci Monte dei Paschi či vládou podporovaný nástroj zvaný Atlante. Tento program, pojmenovaný po starověkém mytologickém obru Atlásovi, zvaném někdy Atlant, má taktéž kořeny v soukromém sektoru a představuje pojistku pro finanční obtíže menších bank.

Tržním řešení by se Řím vyhnul novému unijnímu mechanismu, který cílí na problémové banky. Ten spočívá v restrukturalizaci daného bankovnímu domu, jeho možném uzavření a nucené zaúčtování ztrát pro držitele dluhu a akcií. Jenže to je v Itálii problém. Dluhopisy bank si tu totiž koupili miliony drobných investorů. Podrobením se unijní regulatorice by Renzi riskoval ztrátu politické kytičky.

Nyní je na řadě ústavní referendum, které je v podstatě referendem o jeho setrvání v úřadu. Premiér už slíbil, že v případě neúspěchu odstoupí.

Dohodnou se úředníci?

Bankéři a úředníci oslovení listem Financial Times si v takovém případě dokážou představit vznik úřednické vlády, která může k řešení italských bankovních problémů přistoupit tak, že se Bruselem a Frankfurtem (kde má sídlo ECB) dohodne na systémovém „bail-inu“, čili na ztrátách pro věřitele. Vítězstvím by ale zřejmě nebyla ani tržní řešení podporovaná premiérem. Ta totiž tváří v tvář předpokládaným turbulencím na trzích v případě, že výsledkem referenda bude „ne“, vypadají chatrně.

Bankovní sektor v třetí největší ekonomice eurozóny má problémy dlouhodobě. Vinu je třeba hledat v ekonomické stagnaci, ale i v podvodném úvěrování ze strany několika institucí. Čísla jsou taková, že italské banky vedou v účetnictví problémové úvěry za 360 miliard eur proti 225 miliardám akciového kapitálu. Nervozita spojená s klasifikovanými úvěry je vidět i na trzích. Hodnota italských bank se od začátku roku snížila na méně než polovinu.

Nejhorším scénářem by zřejmě bylo, kdyby zkrachoval plán na rekapitalizaci Monte Paschi, tvrdí zdroje FT. Takový vývoj a s ním spojený požadavek na restrukturalizaci by pak mohly podlomit důvěru v zemi a tržní řešení pro oslabené banky by nemuselo uspět. Zmíněné banky čeká v takovém případě možná cesta unijního řešení. Včetně případného uzavření.

Italové budou o ústavních změnách hlasovat už v neděli. Průzkumy veřejného mínění byly těsné, zdá se však, že voliči návrhy odmítnou.

Problémy, ať to skončí jakkoli

Úředníci a top bankéři se navíc obávají šíření potíží i na další instituce. Tady je v centru pozornosti bankovní obr UniCredit, největší italská banka podle aktiv a jediný italský bankovní dům, který splňuje kritéria celosvětově důležité systémové finanční instituce. U ní se počátkem příštího roku očekává navýšení kapitálu v objemu 13 miliard EU. „Nákaza“ by ale tento krok mohla ohrozit.

Někteří seniorní bankéři navíc tvrdí, že investoři nebudou mít chuť nalít nový kapitál ani do bank jako Monte Paschi nebo Veneto, ať referendum skončí jakkoli. Poukazují přitom na skutečnost, že středně velké italské banky se obchodují v průměru na zhruba čtvrtině obchodní hodnoty hmotného majetku.

Trh už se chystá...

Trh už turbulenci očekává. Spread italských státních dluhopisů a německých Bundů stoupl v pátek nad 190 bodů, kde byl naposledy v říjnu 2014. Prudce dolů dnes dopoledne zamířily akcie italských bank v čele s UniCredit, která na burze v Miláně ztrácela až zhruba 4 procenta, jak je patrné z následujícího grafu. 

UniCredit se ztráty odpoledne podařilo korigovat. To se ale nedá říct o dosavadní letošní výkonnosti titulu, který od začátku roku ztrácí zhruba 63 procent. Akcie UniCredit je v následujícím grafu zachycena zeleně, akcie Monte Paschi bíle, benchmark italský akciový index FTSE MIB žlutě.



Zdroje: FT,BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688