Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  28.11.2016 17:01:32

Komise potvrdila notifikaci pro obnovitelné zdroje. Vyplaceno bude cca 37 miliard


Obnovitelné zdroje v České republice spuštěné v létech 2006-2012, respektive elektřina z nich, získaly notifikaci pro finanční podporu. Oznámila to v pondělí dopoledne Evropská komise. Rozhodnutí se očekávalo a regulátor jím podmiňoval výplatu podpor. Bude to zhruba 37 miliard

Energetický regulační úřad a jeho předsedkyně Alena Vitásková chystají na zítřejší dopoledne tiskovou konferenci na níž by Vitásková měla oznámit změny v platbách za energie v příštím roce. Dnes dopoledne jí přibyl významný bod, kterému se jistě bude také věnovat a to výplata podpory energii vyprodukované obnovitelnými zdroji. Evropská komise totiž podle očekávání tuto podporu schválila. V tiskové zprávě Komise se uvádí, že přijmutí opatření podpoří cíle Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu, aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže. Opatření rovněž zahrnuje mechanismus přezkumu, který zajistí, aby zařízením nebyla poskytována nadměrná kompenzace a aby podpora byla omezena na nezbytné minimum potřebné k dosažení cílů režimu,“ uvádí se ve zprávě.

Právě rozhodnutím Evropské komise Energetický regulační úřad podmiňoval vypsání podpory. „Dokud nemáme notifikaci v ruce, tak se pro nás nic nemění. To, že notifikace někdy budou, jsme už slyšeli mockrát,“ uvedl minulý týden mluvčí ERÚ Vladimír Černý. Reagoval tak na informaci Ministerstva průmyslu a obchodu, že Komise notifikaci vydá dnes.  Mluvčí doplnil, že pokud zdroje notifikaci skutečně obdrží, je úřad připraven vydat upravené cenové rozhodnutí, které bude s výplatou počítat. Ministr průmyslu Jan Mládek dnes na zprávu z Komise reagoval slovy, že doufá, že ERÚ „notifikace neprodleně zohlední“.

Oznámení znamená konec dlouhotrvajících sporů o legálnost či rozsah vyplácené podpory a zároveň konec nejistoty pro desítky tisíc investorů, jelikož díky rozhodnutí zanikají veškeré, byť domnělé, překážky pro vydání cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na příští rok, v nichž je výše podpory pro dotčené obnovitelné zdroje specifikována a bez kterých nelze legitimně očekávanou podporu vyplácet.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) oceňuje úsilí, které Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s dalšími orgány státní správy v uplynulém roce věnovalo notifikačnímu řízení. Jeho zdárné ukončení přispěje ke stabilizaci sektoru obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů v ČR a vrátí důvěru v investiční prostředí desítkám tisíc podnikatelů nejen v energetice, ale také zemědělcům, obcím a bankovnímu sektoru.

Pro úplné vyřešení nejisté situace pro všechny podporované zdroje je nyní nutné dokončení tří zbylých notifikačních procesů tak, aby se předešlo opakování negativního vývoje z loňského roku, kdy se vydání klíčového cenového rozhodnutí neúměrně zdrželo a jen na poslední chvíli se podařilo předejít značným hospodářským ztrátám, ohrožení pracovních míst a nezvratnému poškození investičního prostředí ČR.

„Tak jako po celý rok opět vyzýváme všechny zúčastněné státní instituce v čele s MPO a ERÚ, aby v nasazeném úsilí a intenzivní komunikaci s Evropskou komisí nepolevovaly a co nejdříve věcně uzavřely všechna zbývající notifikační řízení. Teprve pak mohou mít dotčení investoři jistotu, že jejich projekty mají dlouhodobou budoucnost,“ řekla tisková mluvčí SP ČR Eva Veličková.

„Současně apelujeme na ERÚ, aby připravil a vydal cenová rozhodnutí pro podporu všech zákonem podporovaných zdrojů energie, včetně těch, u nichž nebude do konce roku notifikační řízení dokončeno,“ dodala Veličková.

Mezi dosud věcně neukončená řízení spadá například vysoce účinná kombinovaná výroba elektřiny a tepla, a to jak v provozech spuštěných v letošním roce, tak i provozech spuštěných před koncem roku 2015, čímž jsou ohrožena pracovní místa, ceny pro spotřebitele tepla, ale i plnění závazků ČR v oblasti úspor energie.

Dotace pro obnovitelné zdroje energie jsou určeny pro provozovatele podporovaných zdrojů energie, kterými jsou vodní, sluneční a větrné elektrárny, biomasa, bioplyn nebo biologicky rozložitelný komunální odpad, druhotné zdroje energie a kombinovaná výroba elektřiny a tepla.

Již v srpnu přivezlo MPO z Bruselu notifikaci pro podporu malých vodních elektráren a malých bioplynových stanic uvedených do provozu od roku 2016. Zároveň se podle něj podařilo ministerstvu s EK ujasnit také velmi komplikovanou záležitost, týkající se malých vodních elektráren rekonstruovaných v období 2013 až 2015.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688