Patria (Patria Finance)
Komodity  |  23.11.2016 13:18:52

Nad ropnou dohodou opět visí mračna - Írán a Irák jsou stále nejistí


Vypadá to, že tahanice kolem ropné dohody jen tak neskončí. Zapojení Iráku a Íránu do ropného paktu je po úterních předběžných rozhovorech zřejmě pořád nejisté a na trh se po opatrných nadějích vrátily pochybnosti, zda Organizace zemí vyvážejících ropu dokáže omezení produkce doopravdy prosadit.

Právě zapojení Iráku a Íránu má zásadní význam pro dosažení konečné dohody o snížení produkce, na kterém se kartel předběžně dohodl na konci září. Konsensus by ceny ropy mohl vyhnat vzhůru. Zástupci OPECu se však na úterním jednání ve Vídni údajně neshodli, zda se druhý a třetí největší producent v OPECu budou na škrtech účastnit. Otázku tak nechali na ropné ministry, kteří se v rakouské metropoli sejdou za týden, uvedly zdroje Bloombergu.

To znamená, že škrty by nakonec mohly zůstat jenom na papíře, přestože stejné zdroje tvrdí, že dveře k dohodě jsou stále otevřené. Libyjský guvernér pro OPEC Muhammad Ún řekl jenom to, že výsledkem úterních rozhovorů je konsensus, který bude příští týden předložen ministrům. K tomu, jak to je s Irákem a Íránem, se vyjádřit odmítl. Obě země minimálně v posledním roce zvyšovaly svoji produkci. 

Irák a Írán „se vracejí ke svým požadavkům na výjimku z dohody a snaží se vyvíjet tlak na Saúdskou Arábii, aby udělala veškerou práci“, uvedla podle agentury Bloomberg hlavní analytička ropného trhu v poradenské společnosti Energy Aspects Amrita Senová. Podle jiných názorů ale OPEC s nějakou dohodou přijít musí, jinak ztratí důvěryhodnost.

Americká ropa se dnes dopoledne pohybovala mezi zisky a ztrátami. Cena ropy WTI s lednovým dodáním klesla ráno na newyorské burzy Nymex až na 47,74 dolaru za barel. Ráno ztrácel i severomořský Brent, termínový kontrakt na lednové dodání klesl na londýnské burze ICE až o 0,6 procenta na 48,82 dolaru za barel. V úterý přitom přidal 0,5 procenta. Před polednem SEČ se ale ceny vrátily k růstu, Brent naposledy přidával 0,33 procenta a WTI zhruba 0,3 procenta.

Ropu srážel i silný dolar, který se dopoledne obchodoval v blízkosti více než 13letých maxim. Výrazněji by s cenami mohla zahýbat odpolední data o amerických ropných zásobách. Ty se podle analytiků oslovených Bloombergem minulý týden zvýšily o 1 milion barelů. Úterní data americké organizace API ale naznačila pokles, a to o 1,28 milionu barelů.

Zdroj: BBG, RTRS

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.02.2019WSJ: Mračna nad americko-čínskou dohodou Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688