Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2016 09:34:36

Rozbřesk – Donald Trump ukořistil Bílý dům, republikáni mají celý Kongres

Dolar oslabil a akcie propadly, klíčový bude až start amerického obchodování
Jak zareaguje Fed, který měl našlápnuto v prosinci zvýšit úroky?

Kdo se těšil na vyšší volatilitu po amerických volbách tak, ten se jí dnes dočká vrchovatě. Trhy, sázkové kanceláře a agentury provádějící předvolební průzkumy se opět ocitly mimo, když zcela podcenily schopnost Donalda Trumpa získat Bílý dům. A aby toho nebylo málo, tak Republikáni mají celý kongres (tedy včetně důležitého Senátu), takže následující dva roky mohou opravdu kormidlovat Ameriku, kam chtějí.

Zatímco liberální intelektuální elita nyní rozjímá nad tím, jak jí mohl americký volič zradit, tak je třeba se rychle a pragmaticky zorientovat v tržní situaci. Takže riziková aktiva v čele s mexickým pesem jsou pod tlakem, americké akcie podle futures ztrácejí okolo 49 a dolar ztratil dvě velké figury proti euru. Naopak bezpečným dluhopisů se daří, což platí i pro ty americké. Odhlédneme-li však mexického pesa, které během pár hodin ztratilo 10 %, tak ztráty (a pokud jde o zisky v případě dluhopisů) nejsou zatím nijak alarmující a pohybují se v mezích “zdravé korekce”, kdy se trhy nechaly chytit v pasti vlastního uspokojení, že americký volič nebude chtít žádnou změnu.

Vývoj další situace bude nyní hodně záviset na tom, jak obezřetný či agresivní bude ve své rétorice nový prezident Trump. Pokud předvolební rétorika náležitě zmírní, tak se mohou trhy rychle zklidnit v duchu po-brexitového vývoje. Naopak pokud by první Trumpova vystoupení či tweety potvrdily tvrdou linii z předvolební kampaně namířenou vůči některým zemím (Čína, Mexiko, Saudská Arábie,…), tak se riziková aktiva rychle zklidnit nemusí.

Brexit nám také rovněž ukázal, že tržní vývoj, resp. vývoj finančních podmínek (akciových trhů, inflační očekávání, kreditní marže) po důležitém hlasování podmiňuje i krátkodobé chování centrálních bank. A zde jsou oči upřeny na Fed, neboť americká centrální banka je silně nakročena v prosinci zvýšit úrokové sazby. Pokud by však ekonomika čelila hlubšímu výprodeji rizikových aktiv, těžko si lze představit, že by jej Fed hodlal urychlit zvýšením úrokům. Naopak dojde-li za pár dní ke zklidnění tržní situace a podnikatelské nálady se nijak nezhorší - tak jsme to pozorovali po brexitu - Fed nemusí být nakonec tak zbrklý jako Bank of England (která rychle snížila úrokové sazby).

Počkejme si tedy na první povolební vystoupení Donalda Trumpa a komentáře z vedení Fedu - obojí snad dá trhům i ekonomice jasnější směr. Alespoň tedy do konce tohoto roku. Rok 2017 bude zřejmě s Donaldem Trumpem v Bílém domě dost jiný než roky předtím.

FOREX

Region

Ranní dění v USA se na regionálních měnách projevuje negativně, i když ztráty nejsou nijak zásadní. Pod největším tlakem je zlotý, který oslabuje asi o 0,65 %. Forint ztrácí vůči euru asi 0,45 % a oslabení koruny je pouze kosmetické.

Otázkou je, jaké přesahy může mít (pravděpodobný) výsledek voleb do regionu v následujících týdnech. Hlavní kanál půjde patrně přes ECB, která by v důsledku vyšší nejistoty mohla protáhnout program kvantitativního uvolňování (za březen 2017 v plné výši), což by patrně vedlo ČNB k odkladu exitu z intervenčního režimu (zřejmě za horizont roku 2017). Jen obavy z tohoto scénáře mohou vést k alespoň mírnému oslabení koruny (i na forwardovém trhu), což může být z hlediska exportérů zajímavé.

V regionu dnes končí zasedání polské centrální banky, které však podle nás nic zásadního nepřinese. Zamotat trhům hlavu může i zveřejnění české inflace za říjen, neboť by měla zrychlit. Pozornost se nicméně a pochopitelně soustředí hlavně na USA…

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru zažil divokou noc, a to když postupně vycházelo najevo, že H. Clintonová Bílý dům nezíská. Eurodolar se tedy posunul o dvě figury výše a dokonce atakoval hranici 1,13.

Co dále - bude záležet na tom, jak se podaří zklidnit akciové trhy, k čemuž může (ale také nemusí) přispět vystoupení nového prezidenta D. Trumpa. Každopádně fakt, že má nyní plnou podporu Kongresu (který kompletně ovládli Republikáni) umožňuje Trumpovi plně realizovat svůj předvolební program - tedy např. přehodnotit obchodní dohody jako je NAFTA. Trumpova povolební rétorika teď bude důležitá nejen pro akcie, ale i dolar, stejně jako vystoupení lidí z vedení Fedu (dnes má např. mluvit Williams či Kashkari).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688